Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana espanjalaiset viinit ovat nousseet alkuperäänsä ilmaisevien viinien ystävien suosioon, eivätkä suotta. Perinteisesti viininvalmistukseen ja viinien pitkään kypsytykseen ja kellarointiin keskittyneet tuottajat ovat siirtäneet katseensa tarhoille ja siellä tapahtuvalle työlle, minkä johdosta maan viinit ovat kokeneet merkittävän uudelleentulemisen ja ansainneet paikkansa viinimaailman parrasvaloissa. Poikkeuksellisen upeisiin tarhoihin ja niiden biodiversiteetin vaalimiseen on paneutunut myös Viinilehden vuoden valkoviiniksi valitun Edición Limitada 2019 -viinin tuottaja Nivarius, joka kuuluu Proelion ja Trusin kanssa yhdessä kolmen tilan Palacios Vinos de Finca -tuottajaryhmittymään.

Vuoden viini -finaaliin valikoituvat vuosittain satojen viinien joukosta esikarsintojen kautta laadukkaimmat yksilöt, jotka erottuvat poikkeuksellisuudellaan ja harmonisuudellaan, ja ovat alkuperälleen tai lajikkeelleen tyypillisiä.

Antti Rinta-Huumo
Viinilehti 

Nivariuksen tarina sai alkunsa vuonna 2010, jolloin tilan ensimmäiset uudet tarhat istutettiin. Samassa yhteydessä tuottaja hankki itselleen myös erittäin vanhoja tarhoja, joilla kasvaa jopa 80-100-vuotiaitaViura-köynnöksiä. Tarhojen elinvoimaisuutta ja maaperää tutkimalla Nivarius on ymmärtänyt, miten köynnösten hyvinvoinnista tulee huolehtia, ja näin ollen upeiden puskamaisina kasvavien köynnösten rypäleistä saadaan valmistettua erittäin uniikkeja viinejä. Ei ihme, että tämän ovat huomanneet myös monet viinikriitikot!

Nivariuksen nimi juontaa latinankieliseen termiin luonnollisesta lähteestä, jollainen tarhojen vierestä löytyy, ja johon talvella satanut lumi varastoituu ympärivuotiseen käyttöön köynnösten tarpeisiin. Valtaosa tarha-alueista kasvaa korkealla, jopa yli 800 metrissä, missä atlanttinen tuuli huolehtii rypäleiden raikkauden säilymisestä. Paitsi alueen tunnetuinta valkoista lajiketta Viuraa, tarhoilla viljellään myös lähes kadonnutta Maturana Blancaa, Tempranillo Blancoa ja Garnacha Blancaa. Vaikka Rioja tunnetaan perinteisesti punaviineistään, on Nivarius ehdoton alueen ykkösnimi gastronomisten, hienostuneiden ja pitkäikäisten valkoviinien tuottajana.

Palacios Vinos de Finca valmistaa myös mieleenpainuvia punaviinejä sekä Riojan että Ribera del Dueron alueilla. Riojassa sijaitseva Proelio on ryhmittymän uusin projekti, joka sai alkunsa vuonna 2012 perustajansa halusta pelastaa vanhoja, korkealla merenpinnan yläpuolella kasvavia viinitarhoja hävitykseltä. Klassisesti Garnachasta, Tempranillosta ja Gracianosta valmistetut punaviinit ovat Riojan alueella poikkeuksellisen eloisia ja ekspressiivisiä, ja niissä korostuvat hedelmäisyyden lisäksi raikas hapokkuus sekä tasapainoinen suutuntuma. Maailmankuulun maaperäkonsultti Pedro Parran avulla myös Proelion tarhojen maaperään on tutustuttu pintaa syvemmälti, joten eri tarhapalstojen potentiaalia on päästy kartoittamaan tarkasti. Köynnösten hyvinvoinnista huolehtimisen ja rypäleiden omaa makua kunnioittavan kellarityöskentelyn johdosta Proelion punaviinit ovatkin nousseet useiden ravintoloiden viinilistojen suosioon.

Perheyritys Palacios Vinos de Fincan ihka ensimmäinen viinitila, Trus, on perustamisvuodestaan 1999 alkaen keskittynyt tuottamaan raikkaita Tempranillo-viinejä Ribera del Dueron kalkkipitoisilla tarhoilla, jotka nekin kohoavat yli 700-900 metrin korkeudella. Erityisesti lämpenevän ilmaston ja sen myötä muuttuvien kasvuolosuhteiden johdosta Trusin tarhat sijaitsevat alueilla, missä rypäleet tällä hetkellä vain juuri ja juuri kypsyvät riittävästi. Näin ollen saamme nauttia myös tulevaisuudessa näiden viinien tasapainoisesta rakenteesta, jota runsas, mutta raikas hedelmäisyys täydentää.

Sekä Nivariuksen, Proelion, että Trusin viinit todistavat viinimaailmalle, miten espanjalaisten viinien parissa on otettu huomattavia harppauksia kohti laadukasta, tämänpäivän viininnauttijoiden tarpeet ja toiveet huomioivaa tuotantoa. Uskomme, ettemme ole ainoita, joiden sukat pyörivät jaloissa Espanjan viineistä puhuttaessa.