Oletko yli 18 vuotias?

Sivustomme sisältö on tarkoitettu vain täysi-ikäisille

Kiliä ja Hofua Suomesta 

Kaipaatko pääsiäiseen jotain uutta ja erilaista? Entäpä jos se olisi vielä vastuullista ja kotimaista? Ratkaisu voisi olla joko kilinliha lampaan tai karitsan korvikkeena tai vegaaninen hofu joko aasialaisittain maustettuna tai sellaisenaan, soijan sijaan.

Kilistä parempi pääsiäisateria

Proteiiniarvoltaan (30%) jopa poroa parempi, vähärasvainen kilinliha on myös maukas ja omaleimainen, muttei kuitenkaan yhtä voimakas kuin joidenkin vierastama lammas tai karitsa. Kotimaisen kilin syöminen on vastuullista, sillä ennen muutaman tuottajan aktivoitumista kilipukkien kasvattamiseen, niiden ainoa rooli syntymänsä jälkeen oli saada kutunmaidontuotanto käyntiin. Tämän jälkeen kohtalo hyödyttöminä koetuilla eläimillä ei valitettavasti ollut kovin kaunis. 

Onneksi Suomen Vuohiyhdistys on tarmokkaasti ajanut kilinkasvatuksen asiaa ja saanut varmistettua EU:n CAP-ohjelman tuen jatkumisen kasvatuksen kehittämiseen ainakin vuoteen 2030 saakka. Suuret vuohenmaitotilat ovat jo havahtuneet etsimään parempaa tulevaisuutta kilipukeille ja myös Vainion teurastamo Orimattilassa on avustanut kasvattajia kulujen kattamisessa mm. maksamalla aiempien pilkkahintojen sijaan kilohintaa, jolla kasvatusta voidaan EU-tukien ohella kehittää kilipukkien kannalta kestävämpään suuntaan. Kunhan vain suomalaiset saataisiin arvostamaan kiliä ruokapöydässä, sillä valmistustapa ei oleellisesti poikkea meillä tutumpien lampaan tai karitsan kypsentämisestä.

Kansainvälisesti kilinliha on arvostettu herkku Intian ja Himalajan seudulla, Välimeren maissa sekä Meksikossa. Aasiassa kilinliha päätyy uskonnon kieltämien possun ja naudan sijaan mm. curryihin, Meksikossa taas ylikypsä nyhtökili on suosittu burritojen ja tacojen täyte. Välimeren maissa avotulella kokonaisena paistaminen tai haudutus valkoviinissä tai tomaattikastikkeessa yrttien kanssa ovat tyypillisiä valmistustapoja, esim. Italiassa pääsiäisenä ja jouluna nautitun kansallisruoka Capretton tapaan. Yllätä ystävät seuraavin suosituksin jo tänä pääsiäisenä.

Pääsiäisen makuparit

Torbreck Old Vines

Torbreck
2021
22,98 €
Kehittyneen hienostunut rhonelaisblendi Barossan klassikkotuottajalta.

Kotitilan Christoksen korfulaista synnyinperää ilmentävä grilliherkku valmistuu nyhtökilin lihasta gluteenittoman ja lähes hiilarittoman Keto-briochen väliin mausteinaan tsatsiki- ja juvezi-kastikkeet (tomaattia, sipulia, kanelia, neilikkaa ja mausteet) sekä nauttijansa toivomat lisukkeet. 

Ferraton Châteauneauf-du-Pape

Châteauneauf-du-Pape
2019
45,98 €
Viini, joka tekee kunniaa paavi-instituution historialle sekä Suomessa että Ranskassa.

Arvokkaammat ja gastronomisesti arvostetut lihat kannattaa valmistaa karitsan tapaan, yrteillä ja valkosipulilla maustettuina ja paahdettuina, tai grillattuina vaikka salaatin seurana. 

Viinisuositus on myös arvokkaampi ja pääsiäisen kristillisen pyhän vuoksi myös historialtaan uskonnollinen. Rhône-joen laakson arvostetuimpiin luomutuottajiin lukeutuva Ferraton on valmistanut tämän väliaikaisen keskiajan paavinistuimen sijainnin mukaan nimetyn viinin Avignonin liepeillä. 

Mitä on Hofu?

Vegaaninen kotimainen härkäpapukasvistuote Hofu palkittiin Glorian Ruoka & Viini-lehden vuoden 2021 parhaana kotimaisena ruokainnovaationa.

Hofu syntyi Kotitila.fi-pientukun omistajan ja viljelijöiden ajatuksesta keksiä käyttöä Suomen vanhimpiin viljelykasveihin kuuluvalle, mutta tylsänä pidetylle härkäpavulle, jota pääosin viljeltiin eläinrehuksi. 

Tuotekehittäjien motiivina oli myös kehittää kotimainen vaihtoehto tuontisoijalle ja kikherneelle kuljetuspäästöjen vähentämiseksi. Härkäpavun vastuullisuus korostuu sen kyvyssä sitoa nelivuotisessa kiertoviljelyssä typpeä maaperän käyttöön riittävästi, jotta vesistöjä rehevöittävän synteettisen typen käyttöä voidaan oleellisesti vähentää tai se voidaan lopettaa kokonaan. 

Hofun aktiivisimpiin käyttäjiin lukeutuu mm. helsinkiläinen ravintola The Glass

Himmel Pink Riesling

Himmel
2021
14,99 €
Taivaallisen hyvää viiniä!

Paista tai friteeraa Hofu joko maustamattomana tai aasialaisittain maustettuna, ja lisää curryn tai Hofubowliin proteiinilähteeksi kasvisten kera.Voimakkaiden mausteiden seuraksi suosittelemme puolikuivaa Pink Rieslingiä, jonka ryhdikäs hapokkuus varmistaa yhdistelman keväisen pirteän kokonaisuuden. Laadukkaiden Rieslingien kotina tunnetun Rheingaun herkullinen ja sellaisenaan myös seurusteluun sopivan viinin aromimaailma vivahtaa jo valmiiksi annosta hyvin täydentäviin trooppisiin hedelmiin. 

Kirjoittajasta
Pasi Ketolainen

Viinitien kaupallinen johtaja Pasi Ketolainen on viidentenä suomalaisena suorittanut viinialan kansainvälisesti arvostetuimman Master of Wine -tutkinnon.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit