Oletko yli 18 vuotias?

Sivustomme sisältö on tarkoitettu vain täysi-ikäisille

Ravintolatrendit 2025

Globaalit ilmiöt, kuten poliittinen epävakaus ja äärimmäiset sääolosuhteet, heijastuvat myös ruoka- ja juomatrendeihin. Kaikesta epävarmuudesta huolimatta näkymät vuodelle 2025 ovat positiiviset: talouden odotetaan kääntyvän kasvuun, korkotason laskevan ja yleisen taantuman helpottavan. Monet vuoden 2025 ravintola-alan trendit ovat jatkumoa aiemmilta vuosilta ja heijastelevat laajempia ilmiöitä, kuten tekoälyn hyödyntämistä, vastuullisuutta luonnon ja ihmisten hyvinvoinnin osalta, inklusiivisuutta sekä terveellisyyttä ruoka- ja juomavalinnoissa.

1. Paluu juurille

Alkuperän ja autenttisuuden merkitys korostuu entisestään ruoka- ja juoma-alalla. Kuluttajat arvostavat viinien tarinoita, paikallisuutta ruokatuotannossa ja vastuullisuutta koko tuotantoketjussa. Ruokapuolella paluu juurille näkyy myös valmistustavoissa ja makumaailmassa. Perinteiset menetelmät, kuten fermentointi, ja yksinkertaisen estetiikan arvostus, erityisesti Japanista tuttu wabi-sabi-ajattelu, ovat vahvoja trendejä.

Viinien puolella pientuottajien suosio jatkaa kasvuaan, ja kuluttajat etsivät tarinallisuutta myös juomavalinnoistaan. Suosioon nousevat vanhat, mutta pitkään unohduksissa olleet viinialueet, kuten Jura, Kreikka ja Georgia.

2. Tekoäly ja digitaalisuus

Digitaalisten työkalujen ja tekoälyn käyttö lisääntyy vauhdilla sekä yritysten että kuluttajien arjessa. Ravintola-alalla digitaalisuus on tähän mennessä näkynyt lähinnä QR-koodien kautta saatavilla olevina sähköisinä ruokalistoina, mutta tekoälyllä on potentiaalia mullistaa myös tuotetilausten hallinta, hävikin minimointi sekä reseptien ja työvuorolistojen optimointi.

3. Raikkaus ja keveys

Kasvisruoan suosion kasvu ja valkoviinien myynnin lisääntyminen kulkevat käsi kädessä myös vuonna 2025. Luontaisesti kasvisruokaan sopivat viinit, kuten Albariñot ja Grüner Veltlinerit, ovat yhä suositumpia. Valkoviinien kohdalla siirrytään vähitellen pois täysin kuivista vaihtoehdoista, eikä makeus ole enää täysin pannassa. Erityisesti Riesling-viineissä Kabinetit ja Spätleset ovat löytäneet tiensä ruokapöytiin.

Loimer Lois Grüner Veltliner

Loimer
2023
17,98 €
Tyyppiesimerkki Kamptalin alueen nuoresta Grüner Veltlineristä. Monien tilanteiden viini on varma valinta ruokapöytään.

4. Alkoholittomuus ja laadukkaat valinnat

Itse valmistetut mehut, nektarit, mocktailit, teejuomat ja alkoholittomat viinit saavat yhä enemmän tilaa ravintoloiden juomalistoilla. Etenkin teepohjaiset juomat ovat nousseet suureen suosioon.

Samalla kun alkoholittomilta vaihtoehdoilta odotetaan korkeampaa laatua, myös viinien kohdalla laatu korvaa määrän. Alkoholin kokonaiskulutuksen ollessa laskusuunnassa kuluttajat panostavat arvokkaampiin vaihtoehtoihin, mutta tekevät ostopäätökset yhä hintatietoisemmin. Usein laadukkaammat valinnat kohdistuvat klassisiin viinialueisiin, kuten Bordeaux’hon ja Piemonteen, joissa arvostetaan hyvää hinta-laatusuhdetta.

Darjeeling-pohjainen hedelmäinen kuplajuoma.
Kvittenillä ja vaniljalla maustettu kupliva valkoinen tee.

5. Luonto muuttuu

Ilmastonmuutos pakottaa viininviljelijät mukautumaan uusiin olosuhteisiin, ja luonnon hyvinvoinnin merkitys kasvaa entisestään. Globaalisti luomuviljeltyjen viinitilojen määrä kasvaa edelleen vuonna 2025. Aurinkoenergian käyttö, vedenkulutuksen optimointi ja muut ympäristöystävälliset toimintamallit yleistyvät, ja tuottajien ekologisuus on yhä merkittävämpi ostopäätöstä ohjaava tekijä.

Muuttuvat ilmasto-olosuhteet vaikuttavat myös viinialueisiin ja rypälelajikkeisiin. Vuonna 2025 nousuun ovat nousemassa sekä vanhojen alueiden uudet rypäleet että aivan uudet viinintuotantoalueet. Esimerkiksi Rioja, joka tunnetaan täyteläisistä punaviineistään, on profiloitunut myös korkealla viljeltävien, raikkaan hapokkaiden valkoviinien tuottajana. Samalla perinteikäs Champagne on alkanut viljellä kokonaan uutta hybridilajiketta, joka sopeutuu paremmin muuttuvaan ilmastoon.

Muga Blanco 2023

Muga
2023
18,95
Riojan tunnustettu ja tyylikäs valkoviini.

6. Fast-fine dining – nopea mutta laadukas ruokailu

Ravintolassa ruokailun arkipäiväistyessä esiin nousee fast-fine dining, jossa yhdistyvät pikaruokaravintoloiden nopeus ja helppous sekä fine diningin laatu ja elämyksellisyys. Vaikka monien ruokalajien huippuillallisia tarjoavat fine dining -ravintolat pitävät edelleen paikkansa ravintolakentässä, rinnalle nousee yhä enemmän ravintoloita, jotka tarjoavat huolella mietittyjä ja laadukkaasti valmistettuja annoksia edullisemmassa hintapisteessä.

Erityisesti leipäpohjaisia annoksia tarjoilevat ravintolat ovat kasvattaneet suosiotaan. Näissä yhdistyvät helppous, tuttuus, snäkkäily ja hintatietoisuus. Juomalistat heijastelevat samoja trendejä – tarjolla on sekä helppoja ja mutkattomia vaihtoehtoja että uusia elämyksiä. Esimerkiksi klassinen Reuben sandwich yhdistettynä oranssiin viiniin on erinomainen esimerkki tästä yhdistelmästä.

Alta Alella Aus Orange 2023

Alta Alella
2023
29,99
Valkoisesta ja harvinaisesta punapigmenttisestä Xarel-losta tehty naturalviini.
Kirjoittajasta
Piipa Kämppi

Piipa on Viinitien Head of HoReCa, jolla on pitkä kokemus ravintola-alan viinimyynnistä. Piipalla on vahva kokemukseen perustuva tietotaito mitä suomalaiset juovat ravintoloissa.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit