Uuden äärellä
Suomalaisten juuresten satokausi on parhaimmillaan ja syksyn alkaessa elämän työpöydällä on monella meistä avoinna uusia lukuja.
Myös Helsingin Sanomien arvostettu viinikriitikko Jouko Mykkänen kaipaa kesän jälkeen viinilasiinsa vaihtelua, ja ehdottaakin artikkelissaan lukijoita tarttumaan totuttujen sauvignon blancien, rieslingien ja chardonnayn sijaan Grenache Blanc -lajikkeesta valmistettuun valkoviiniin. Syksyn tullen ruokapöydässä viihtyvät niin metsistä kerätyt sieniaarteet, mullasta nostetut puna- ja raitajuuret, kuin omenan ja luumun hapokkuudella ryhditetyt kasvispaistokset. Eteläranskalaisessa Mon Grand Grenache Blancissa sakkakypsytyksen tuoma leveä suutuntuma yhdistyy kypsän hedelmäiseen aromi- ja makumaailmaan. Usein vähähappoisena lajikkeena tunnettu Grenache Blanc on tätä viiniä varten poimittu sadonkorjuun alkuvaiheessa, jolloin rypäleissä maistuu yhä raikkaus eikä niiden sokeripitoisuutta kuvaava käyrä ole kiivennyt vielä liian korkealle. Näin ollen myös kuivaksi käytettynä viinin lopullinen alkoholipitoisuus on maltillinen.
Mon Grand Grenache Blancin on valmistanut kokenut viinintekijä Pierrick Harang. Perpignanissa asustava Pierrick jakaa aikansa useiden eteläranskalaisten viinitilojen kesken toimiessa konsultoivana enologina alueen viinintuotannossa. Omaa nimeään kantavat viinit ja erilaiset projektit valmistuva Celliers Jean d’Alibertin osuuskunnan viinikellarissa, missä Pierrick tiiminsä kanssa tuottaa myös osuuskunnan omat viinit. Matka viinitilalta toiselle taittuu herran Le Petit Balthazar -brändillä varustetulla Ford Tourneolla, johon vapaina viikonloppuina mahtuu myös herran toisen intohimon mahdollistamat lainelautailuvälineet.
Viinin nimi ”mon grand” haluaa nostaa toisinaan sekoitelajikkeena aliarvioidun ja monelle tuntemattoman Grenache Blancin sen ansaitsemalle, kiillotetulle jalustalle. Lajike on omiaan lämpimissä olosuhteissa ja pitkäikäisen sekä vahvan runkonsa vuoksi soveltuu hyvin myös kuiviin ja karuihin olosuhteisiin. Ympäri maailman lämpenevissä kasvuympäristöissä viihtyvä lajike kasvaa mielellään pensasmaisena ja kykenee elämään hyvinvoivana ja tuottoisana useiden vuosikymmenten ajan. Lajike lahjoittaa useisiin eteläranskalaisiin sekoitevalkoviineihin aromaattisuuttaan ja runsauttaan, mutta on tosiaan harvinaista nähdä siitä valmistettuja puhtaita lajikeviinejä. Syyskauteen sopivien kasvisruokien kanssa tämä Grenache Blanc voi nousta mainettaan suuremmaksi viiniksi. Ehkäpä uuden äärellä olo voi tänä syksynä tarkoittaa viininnauttijalle tuttujen rypäleiden ohessa lasiin kaadettavia vaihtoehtoisia lajikkeita.