Oletko yli 18 vuotias?

Sivustomme sisältö on tarkoitettu vain täysi-ikäisille

Adegas Valmiñor

Adegas Valmiñor on mielestämme laatuluokitusalueensa, DO Rías Baixasin, mielenkiintoisimpia viinitaloja. O Rosalin ala-alueella, aivan Portugalin rajan ja Atlantin tuntumassa sijaitseva viinitalo on perustettu vuonna 1997. 

Sijaintinsa johdosta talon tarhojen ilmasto on leuto, sillä Atlantin lisäksi tarhat saavat vaikutteita aluetta halkovasta Minho-joesta. Tarhat sijaitsevat kukkuloiden suojaamissa, lähes merenpinnan tasolla olevissa laaksoissa, ja niiden maaperä on varsin mineraalipitoista, minkä maistaa myös lasissa. 

Ihastuimme aikoinaan alueen viineihin niin paljon, että perustimme viinitukun niiden maahantuontia varten. Nämä Viinitien valikoiman ensimmäiset viinit ovat sittemmin tulleet tarjolle mm. maailman parhaimpien ravintoloiden viinilistoille: näistä kolmesta viinistä on helppo aloittaa tutkimusmatka alueen huippuvalkoviineihin!

Iberian niemimaan luoteisimmassa nurkkauksessa sijaitseva Galicia on outolintu kuivan Espanjan alueella. Atlantin rannalla sataa lähes päivittäin ja sumu peittää eukalyptuspuiden rivittämät vihreät rinteet taajaan. Galician näkökulmasta Costa del Sol aurinkorantoineen ja sateenvarjodrinkkeineen voisi yhtä hyvin sijaita toisella planeetalla. Galician viinitarhat sijaitsevat pääosin Rias Baixasissa, aivan Portugalin rajan pohjoispuolella. Tarhat ovat kooltaan pieniä ja viiniä on perinteisesti tuotettu maakunnan omiin tarpeisiin. Tämän seurauksena Galician viinit ovat suurelle yleisölle edelleen pitkälti tuntemattomia.

Galiciasta on löydettävissä Espanjan mielenkiintoisimmat, täysin valtavirrasta poikkeavat, hedelmäisen raikkaat ja miellyttävän hapokkaat Albariño-lajikkeesta tehdyt valkoviinit, joissa on sekä painoa että vivahteikkuutta. 

Jos pidät Rieslingistä, kokeile vaihteeksi raikasta Albariñoa – lajikkeissa on paljon samaa. 

Albariño-lajikkeen nimi juontaa juurensa Saksaan: alba tarkoittaa latinaksi valkoista ja ”riño” on viittaus Rein-jokeen, eli lajike on aikoinaan saanut nimekseen ”reinin valkoinen”. 

Osin tästä syystä jotkut pitivät pitkään Albariñoa ja Rieslingiä samana lajikkeena, vaikkakin rypälelajikkeiden DNA-tutkimus on sittemmin osoittanut aiemmat spekulaatiot vääriksi. 

Portugalilaisen vuoriston mukaan nimetty tähtikirkas Albariño. Raikas ja puhdaspiirteinen viini vaaleille kaloille, äyriäisruoille ja kevyille salaateille.

Serra da Estrela Albariño

Adegas Valmiñor
2022
17,99 €
Portugalilaisen vuoriston mukaan nimetty tähtikirkas Albariño.
Kirjoittajasta
Toni Immanen

Toni Immanen toimii laatuviinejä maahantuovan Viinitie Oy:n toimitusjohtajana sekä on Helsingin keskustassa Kruunuhaassa sijaitsevan Kruunukellarin omistaja.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit