Oletko yli 18 vuotias?

Sivustomme sisältö on tarkoitettu vain täysi-ikäisille

Isänpäivän lahjavinkit

Marraskuun 12. päivänä juhlitaan isänpäivää ja kohotetaan malja isyydelle. Merkkipäivä voi koskettaa monella tavalla ja sen koittaessa on hyvä pysähtyä hetkeksi muistamaan ja ajattelemaan niin isiä, isättömiä kuin isyydestä haaveilevia. Klassisin isänpäivälahja kautta aikain taitaa olla isälle ostettu kirja, johon me päätimme yhdistää myös sille sopivan viinin. Kurkkaa tästä meidän suosituksemme erilaisten isien kirja ja viinipullo -lahjakombinaatioihin!

Jos isä palaa mielellään historiallisiin tosiseikkoihin ja muistelee usein elettyä elämää, tykkää hän varmasti myös klassisesta kirjallisuudesta. Tällaisten aiheiden ystävälle kannattaa valita lahjaksi viinimaailman klassikko. Piemonten vanhimpiin tuottajiin lukeutuva Borgognon viinitila sijaitsee Barolon kylässä, ja mikäpä sen klassisempi lahja historiallisen kaunokirjallisuuden ystävälle kuin Kjell Westön jo vuonna 2006 julkaisema Missä kuljimme kerran ja pullo vuosikerran 2018 Baroloa. Helsinkiläisestä näkövinkkelistä Suomen 1900-luvun alun historiaa käsittelevä kirja on mielenkiintoista luettavaa myös isille, jotka asuvat muualla Suomessa. Lasiin piemontelaista nebbioloa, taustalle klassista musiikkia, ja lukunurkkauksen keskittynyt atmosfääri on taattu!

Mikäli lahjan saava isä on huumoriveikkoja, Tuomas Kyrön kansakunnanmaineeseen johdattanut Mielensäpahoittajan tarinarypäs runsaine juonenkäänteineen osuu isän nauruhermoon yhtä varmasti kuin pessimismi puolankalaiseen. Yli kymmenkirjaiseksi kokoelmaksi kasvaneesta Mielensäpahoittaja-sarjasta löytyy sopivaa luettavaa niin isälle, joka viihtyy keittiössä – Mielensäpahoittaja ja ruskea kastike – tai isälle, jolla on sana sanottavanaan yhteiskunnan tapahtumista – Mielensäpahoittaja. NYT. Ajankohtainen yhteiskuntaoppi. Viinivalintaa ei sen enempää tarvitse miettiä. Mielensäpahoittajan Parempi Valkoinen on kelvollinen viini Saksanmaalta, josta löytyy sopivassa määrin reippihedelmää ja happoa. Ei sen niin väliä minkä kanssa viinin nauttii, mutta se toimii ainakin ruoille, jotka osaavat uida tai lentää. Jos isä on ennemmin punaviinimiehiä, löytyy vaihtoehtona myös Mielensäpahoittajan Parempi Punainen, joka on suuhun sopiva espanjalainen viini Monastrell-lajikkeesta.

Isälle, johon elämä on mahdollisesti jättänyt rujon jälkensä, ja joka viihtyy itsekseen pihalla halkovajassa ja lumitöitä tehden, kannattaa lahjoittaa jokin iltahämärässä viilentyneitä poskia lämmittävä viini. Pegasus Amarone on tähän erityisen passeli valinta, sillä sen mustanpuhuvaa etikettiä kirkastavat ne tähtitaivaan kuviot, joita isä työnlomassa silloin tällöin seisahtuu tarkastelemaan. Kiitos viinin muhkean hedelmäisyyden ja mausteisuuden, pikkuhiljaa lämmön poskille tuova tunne muistuttaa myös introverttiä suomalaisisää siitä, miten oma perhe on elämän tärkeimpiä asioita. Viinin parissa myös Eino Saaren koskettava ja ajatuksia herättävä suomalaisten miesten kosketuksen kaipuusta ja kulttuurimme kosketushistoriasta kertova Miehen kosketus on varmasti mieleenpainuva lahja.

Borgogno Barolo 2019

Giacomo Borgogno & Figli
20189
55,90 €
Klassinen Barolo huippuarvostetulta tuottajalta.

Pegasus Amarone della Valpolicella

Pegasus
2017
29,98 €
Pegasus-sarjan kruununjalokivi Amarone, joka sulattaa jokaisen viininrakastajan eikä tee kukkaroon liian isoa lovea.

Mielensäpahoittajan Parempi Punainen

Mielensäpahoittajan paremmat viinit
2021
12,89€
Mielensäpahoittajan Parempi Punainen on espanjalainen suunmyötäinen Monastrell Bodega Las Virtudesilta.

Mielensäpahoittajan Parempi Valkoinen

Mielensäpahoittajan paremmat viinit
2021
11,89
Kaikkien tunteman Mielensäpahoittajan valkoviinin tarjoilee VDP-tuottaja Balthazar Ress. Kaikissa meissä asuu pieni mielensäp

Hyvää isänpäivää kaikille!

Kirjoittajasta
Heidi Mäkinen

Vuonna 2019 valmistunut Heidi Mäkinen on yksi Suomen viidestä Master of Winesta. Opintojensa aikana Heidi työskenteli sommelierina Lontoon maineikkaalla 67 Pall Mall -viiniklubilla, mitä edelsi pitkä ravintolatausta myös Suomessa. Heidin merkittävin viinialan kilpailumenestys on vuodelta 2016, kun hän sijoittui Best Sommelier of the World -kilpailussa upeasti kahdeksanneksi. Heidi toimii myös Suomen Sommelierit ry:n puheenjohtajana.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit