Kotimainen parsa muunkin kuin risoton tai hollandaisen kaveriksi
Kotimaisen vihreän parsan kausi kestää keväällä vain noin kuukauden maan lämpötilan noustua +5°C asteeseen. Mikäli saatavuuden suhteen onnistaa, Kotitilan Christos Granqvist kannustaa innokkaimpia kulinaristeja kokeilemaan parsaa myös kotimaisena.
Kotitilan kaupasta tai verkkokaupasta kotimaista parsaa saa joko tuorenippuina tai puolivalmisteena höyrytettynä ja pekoniin käärittynä. Gastronomiseen innovointiin herkästi innostuva Christos kannustaa kuitenkin myös rohkeampiin kokeiluihin: synnyinsaarellaan Korfulla parsa kääritään oliiviöljyn, tuoreyrttien ja valkosipulin kanssa folioon ja grillataan pikaisesti viiniköynnösgrillissä.
Kotimaisuutta arvostava parsailija valmistaa siitä myös maukkaan guacamolen vaikka kotimaisen nyhtökilin kaveriksi, korvaten näin maailman toiselta puolelta laivatun avokaadon ja lihan.
Koska Sauvignon Blanc ei suinkaan ole ainoa vaihtoehto Parsan kumppaniksi, tässä muutama vaihtoehtoinen kokeilukannuste.
Kukkean hedelmäinen ja Garganega-lajikkeen ”yrtillistämä” pirteän sitruksinen ja mineraalinen venetolainen sopii aromiensa puolesta niin parsan kuin aasialaisen keittiön kumppaniksi. Tarjoa ainakin ystävälle, joka väittää Italian valkoviinejä ponnettomiksi ja yllätyksettömiksi.
Kukkean hedelmäinen ja Garganega-lajikkeen ”yrtillistämä” pirteän sitruksinen ja mineraalinen venetolainen sopii aromiensa puolesta niin parsan kuin aasialaisen keittiön kumppaniksi. Tarjoa ainakin ystävälle, joka väittää Italian valkoviinejä ponnettomiksi ja yllätyksettömiksi.
Itävallan vastuullisen viinituotannon pioneerin Fred Loimerin yhteistyö helsinkiläisen Ravintola Löylyn kanssa on jatkunut sen perustamisesta saakka. Tämä Löylyn toiveesta omalla etiketillä räätälöity viini on yrttien ja mausteiden sävyttämässä rieslingmäisyydessään kuin tehty keväisten parsaherkkujen pariin. Läpi aterian aina sauna-aperitiivista parsa-partyyn!
Mielestämme vuosisataisten perinteiden lajike Silvaner ansaitsi paljon nykyistä enemmän arvostusta, ja siksi toimme saksalaiset huipputuottajat yhdistävään X-berg-sarjaan luomusertifioidun Silvanerin, joka saa skeptisimmänkin epäilijän myöntymään rypäleen korkean laadun. Kukkea, yrttinen ja jopa ruohoon vivahtava sekä raikashappoinen valkoviini yhdistyy täydellisesti parsan kanssa ja viihtyy valmistajansa tapaan tuntikausia hyvässä seurassa.