Oletko yli 18 vuotias?

Sivustomme sisältö on tarkoitettu vain täysi-ikäisille

Mitä kuuluu ukrainan viinintuotannolle?

Ukrainan viinintuotannosta merkittävä osa keskittyy sotatoimialueille eteläiseen osaan maata ja monet tilat näillä alueilla ovat kokonaan tuhoutuneet tai muutoin joutuneet keskeyttämään toimintansa. Osa tiloista on kuitenkin voinut jatkaa toimintaansa ja sodan tuomiin haasteisiin on kyetty tietyin osin mukautumaan. Tyypillisimpiä haasteita viinitiloilla ovat edelleen sähkönsaanti, vedenjakelu, huono yleinen taloustilanne sekä työvoiman riittävyys. Myös ilmahälytykset voivat katkoa työpäivän kulkua.

Yksi kumppanitiloistamme on läntisessä Ukrainassa Chizayn laaksossa, Unkarin rajan läheisyydessä sijaitseva Chateau Chizay. Ylläolevassa kuvassa tilan omistaja ja perustaja Hugo Guttman.

Chizayn tilalla sähkönjakelun puutteita on osittain kyetty paikkaamaan aggregaatein tapahtuvalla varavoiman tuotannolla, mutta laajemmissa sähkökatkoissa pysähtyvät pullotuslinjat, sammuvat toimiston tietokoneet ja rahaliikennekin katkeaa. Myös vedenjakelu on sidoksissa sähköverkon toimintaan.

Työvoimapula näkyy siten, että monet tilan miespuolisista työntekijöistä on tällä hetkellä rintamalla Ukrainan armeijan palveluksessa. Heidän työpanostaan paikkaavat viinitarhoilla ajoittain esimerkiksi tilan toimistohenkilökunta. Chizay on myös palkannut miehitetyiltä alueilta tulleita pakolaisia, joilla on työtehtäviin tarvittava ammattitaito.

Myös logistiikan osalta tilanne on vielä kaukana normaalista ja rekat joutuvat jonottamaan pahoin ruuhkautuneella maan rajalla noin viikon verran suuntaansa.

Chizayn modernilla viinitilalla sijaitsevat myös ravintola, pieni hotelli, sekä museo. Ennen Venäjän hyökkäyssotaa tilalla vieraili vuosittain jopa 14 000 henkeä, ja näin ollen puolet tilan vuosittaisesta viinintuotannosta myytiin suoraan tilalta käsin. Nyt tila panostaa huomattavasti viennin kasvattamiseen, jotta toiminta olisi taloudellisesti turvattua myös jatkossa.

Chateau Chizayn toiminnasta vastaava Ilan Radomir kertoo, että he haluavat luoda jotain uniikkia ja tehdä läntisestä Transkarpatiasta tunnetun viinialueen. Chizay on ukrainalaisista viinitiloista myös ensimmäinen, joka on liittynyt ilmastovastuullisen Porto Protocolin jäseneksi. Tilan viinejä juotaessa ei ole epäilystäkään, etteikö ukrainalaisilla ja transkarpatialaisilla viineillä olisi paikkaa kansainvälisen viinimaailman joukossa.

Toni Immanen ja Roni toimittamassa avustustarvikkeita alueille.

Halusimme olla heti sodan alusta asti tukemassa paikallisia viininviljelijöitä ja toimme Suomeen valikoiman ukrainalaisia viinejä kolmelta eri tilalta. Viinien myynnistä saatavat tuotot olemme ohjanneet täysimääräisesti Ukrainan tukemiseen. Olemme mm. välittäneet sähkökatkoista kärsiville alueille kamiinoita ja aggregaatteja sekä maan terveydenhuollolle lääkinnällisiä tarvikkeita.

Chateau Chizay Cuvée Red

Chateau Chizay
2019
19,99 €
Ryhdikkään täyteläinen punaviini kansainvälisistä lajikkeista.

Chateau Chizay Cuvée on ranskalaisessa tammessa kypsynyt runsas punaviini, joka sopii kumppaniksi vaikkapa runsaille, syksyisille pataruoille tai paahdetuille lihoille, ja myös juotavaksi sellaisenaan. Vuosikerta 2019 on viinistä tilan tuorein ja tullut myyntiin syyskuussa.

Kirjoittajasta
Toni Immanen

Toni Immanen toimii laatuviinejä maahantuovan Viinitie Oy:n toimitusjohtajana sekä on Helsingin keskustassa Kruunuhaassa sijaitsevan Kruunukellarin omistaja.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit