Oletko yli 18 vuotias?

Sivustomme sisältö on tarkoitettu vain täysi-ikäisille

Muré – kulttiviinejä useassa sukupolvessa

Alsacen viinialueen historia on huiman pitkä ja monivaiheinen, mistä kertovat myös alueen nimen vaihtelevat kirjoitustyylit. Myös Murén perhe on elänyt alueella pitkään, ja nykyistä perhetilaa pyörittävät sisarukset Véronique sekä Thomas edustavat jo tilan 12. sukupolvea. Useiden perhetilojen tapaan myös heidän 75-vuotias isänsä on edelleen mukana tilan toiminnoissa, vaikka virallisesti onkin jo eläköitynyt. Viinintuotannon tulevaisuus on myös näillä näkymin turvattu, sillä yhteensä sisaruksilla on 5 lasta, joiden joukosta toivottavasti löytyy innokas jatkaja perhetilan tarinalle.

Luonnonmukainen työskentely on ollut yksi perhetilan arvoista jo parinkymmenen vuoden ajan. Käytäntö on näyttänyt, miten vahvoja ja elinvoimaisia näin hoidetut köynnökset ovat etsiessään mineraaleja ja vettä lukuisten maaperäkerrosten uumenista. Ja miten upeita näiden köynnösten viinit ovatkaan! Viinilehti valitsi Murén Crémant d’Alsace Brutin vuoden kuohuviiniksi vuonna 2023, eikä syyttä. Poikkeuksellisesti tämä kuohuviini saa kypsyä vuoden päivät isoissa tammitynnyreissä jo valkoviiniksi käytyään. Tämän jälkeen viini käy toisen, kuplat viiniin tuottavan käymisen pullossa, ja kypsyy siinäkin vielä 18 kuukauden ajan ennen julkaisua markkinoille. Upean paahteinen viini houkuttelee myös gastronomisesti ja toimii läpi koko juhla-aterian.

Viinilehden Vuoden kuohuviini 2023 Luonteikas viini. Edullinen ostos – Viinilehti
Kirjoittajasta
Heidi Mäkinen

Vuonna 2019 valmistunut Heidi Mäkinen on yksi Suomen viidestä Master of Winesta. Opintojensa aikana Heidi työskenteli sommelierina Lontoon maineikkaalla 67 Pall Mall -viiniklubilla, mitä edelsi pitkä ravintolatausta myös Suomessa. Heidin merkittävin viinialan kilpailumenestys on vuodelta 2016, kun hän sijoittui Best Sommelier of the World -kilpailussa upeasti kahdeksanneksi. Heidi toimii myös Suomen Sommelierit ry:n puheenjohtajana.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit