Oletko yli 18 vuotias?

Sivustomme sisältö on tarkoitettu vain täysi-ikäisille

Recaredo Cellar Takeover 24.4.2023

Huhtikuussa auringonvalon lisääntyessä suomalaisten lasit alkavat täyttyä kuohuviinillä. Viinitien kuohuviinivalikoiman yksi kruununjalokivistä on espanjalainen Corpinnatin perustajajäsen ja biodynaamisen kuohuviinintuotannon pioneeri Recaredo. Tilalla 17 vuoden ajan vientipäällikkönä työskennellyt Alex Bautista vieraili Suomessa ohjaamassa kattavan tastingin tilan kuohuviineistä. Toinen tastingtilaisuus järjestettiin ravintola-alan ammattilaisille ja toinen helsinkiläisen Kruunukellarin osakkaille ja vuokralaisille teemalla Cellar Takeover. Mistä Recaredon viineissä on kyse?

Kaikkien Corpinnatiin kuuluvien 11 tuottajan työskentelyn keskiössä ovat viinitarhat, joita Recaredo on hoitanut luonnonmukaisin ja biodynaamisin menetelmin jo vuodesta 2010 alkaen. Erityisasemassa Recaredon tuotannossa on Xarel-lo, joka perinteisistä espanjalaisista kuohuviinilajikkeista on kypsytyspotentiaaliltaan paras ja tuo viineihin ikääntymisen edellytyksiä, selkärankaa ja hapokkuutta. Recaredon tarhoilla ei käytetä kastelujärjestelmiä, jolloin köynnökset joutuvat tunkeutumaan syvälle maaperän uumeniin löytääkseen riittävästi vettä ja kasvun mahdollistavia mineraaleja. Satomäärät tilan tarhoilla ovat huomattavan alhaiset erityisesti samppanjantuotantoon verrattuna, jolloin rypäleet ovat erityisen konsentroituneita. Kellareissa tarhojen ja rypäleiden kaikki potentiaali hyödynnetään, ja ilman dosagea eli sokerilisäystä valmistuvat viinit paljastavat nauttijalleen kaiken, mitä niiden eteen on tarhoilla ja kellarissa tehty.


Poikkeuksellisia Recaredon kuohuviineistä tekee myös se, että toisen käymisen jälkeinen sakkakypsytys tapahtuu pulloissa, jotka on suljettu luonnonkorkeilla kruunukorkkien sijaan. Menetelmä vaatii valtavasti käsityötä, sillä myös uudelleenkorkituksen yhteydessä luonnonkorkit tulee käsin vaihtaa uusiin, mutta tila on nähnyt kypsytystavan parantavan viinien laatua rajoittamalla hapen läsnäoloa viinien kypsytyksessä. Näin ollen myös tilan pitkään, viinistä riippuen jopa 3–10 vuotta sakan päällä kypsyneet yksilöt, ovat aina kehittyneisyydessään myös erityisen raikkaita.
Recaredon ja Alexin vierailu vakuutti tastingeihin osallistuneet espanjalaisten kuohuviinien laadukkuudesta ja kiinnostuneen palautteen johdosta Viinitien Cellar Takeovereita on taatusti tulossa myös jatkossa!

Tässä vielä linkit Alkosta saatavilla oleviin viineihin.
https://www.alko.fi/tuotteet/560417/Recaredo-Relats-de-Viticultors-Corpinnat-Brut-Nature-2019/
https://www.alko.fi/tuotteet/559947/Recaredo-Terrers-Brut-Nature-Corpinnat-2017/
https://www.alko.fi/tuotteet/953436/Recaredo-Intens-Rosat-Corpinnat-Brut-Nature-2017/
https://www.alko.fi/tuotteet/933022/Reserva-Particular-de-Recaredo-Corpinnat-Brut-Nature-2009/
https://www.alko.fi/tuotteet/954043/Turo-d-en-Mota-de-Recaredo-Corpinnat-Brut-Nature-2007/

Kirjoittajasta
Heidi Mäkinen

Vuonna 2019 valmistunut Heidi Mäkinen on yksi Suomen viidestä Master of Winesta. Opintojensa aikana Heidi työskenteli sommelierina Lontoon maineikkaalla 67 Pall Mall -viiniklubilla, mitä edelsi pitkä ravintolatausta myös Suomessa. Heidin merkittävin viinialan kilpailumenestys on vuodelta 2016, kun hän sijoittui Best Sommelier of the World -kilpailussa upeasti kahdeksanneksi. Heidi toimii myös Suomen Sommelierit ry:n puheenjohtajana.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit