Oletko yli 18 vuotias?

Sivustomme sisältö on tarkoitettu vain täysi-ikäisille

Roseeprosecco: Miten trendijuoma tehdään?

Proseccon tuottaminen roseena on ollut mahdollista vasta vuoden 2020 toukokuun 20. päivästä alkaen, jolloin Italian kansallinen viinikomitea muutti paikallista viininvalmistukseen liittyvää lainsäädäntöä. Mitä sitten on tämä Rosecco ja miten se on syntynyt? Annahan, kun kerromme.

Rosecco Prosecco on toukokuussa 2022 lanseerattu tuoteuutuus, jonka Viinitie on tehnyt yhdessä laadukkaan prosecco-tuottaja Francisco Dissegnan kanssa. Dissegna on ehdottomasti yksi alueensa pioneereista luomuviljelyssä,sillä tila on saanut luomusertifikaattinsa jo vuonna 1998.

Kuinka prosecco valmistetaan ja miten se saa kuplansa?

Monet kuohuviinit, kuten cava ja samppanja tehdään ns. perinteisellä menetelmällä, jossa viini saa kuplansa pullossa tapahtuvan toisen käymisen yhteydessä. Alkuvaiheessa viini itsessään on kuohumatonta, mutta pullotettaessa siihen lisätään hieman sokeria ja hiivaa, jotka mahdollistavat uuden käymisen alkamisen. Käymisen yhteydessä syntyy sivutuotteena myös hiilidioksidia, joka liukenee pullossa olevaan viiniin.

Proseccon valmistus on hieman perinteistä menetelmää suoraviivaisempi. Kuplat viinin tuova toinen käyminen ei tapahdu pullossa, vaan isommissa erissä paineistetuissa tankeissa. Menetelmää kutsutaan “charmat-metodiksi” ja lähestulkoon kaikki proseccot valmistetaan tällä tavoin.

Entä miten roseeviini saa värinsä?

Roseeviinejä voidaan valmistaa kahdella eri tavalla. Tavalliset eurooppalaiset roseeviinit valmistetaan punaisista lajikkeista (mehu itsessään on kuitenkin aina vaaleaa!). Väri tarttuu rypäleiden kuorista, joita uutetaan mehun kanssa muutamasta tunnista aina muutamaan päivään saakka: mitä pidempi kuorikontakti, sitä tummempi väri. Punaviinit tehdään samalla tavalla, joskin mehu saa niissä tummemman värinsä pidemmän kuorikontaktin seurauksena.

Kuohuviinit ja EU:n ulkopuolella valmistetut roseeviinit voivat myös olla sekoitteita puna- ja valkoviineistä. Näin on myös roseeproseccojen ja roseesamppanjoiden laita. Pääosa viineihin käytettävistä rypäleistä on valkoisia ja pieni osa punaisia, joista tehdään rypäleiden väriä vastaavat viinit, jotka sitten sekoitetaan keskenään.

Sekoitusmenetelmä oli itse asiassa alun perin vallitseva tapa valmistaa kaikki roseeviinit. Nykyinen valtavirtaa oleva kuorikontaktiin perustuva tapa on peruja Provencesta, ja paikallisen viinintuottajajärjestön aktiivisen lobbauksen perusteella uutosmenetelmästä tuli EU-alueella ainut sallittu tapa tehdä kuohumattomia roseeviinejä. Politiikka on yleensä erilaisten eturyhmien mittelöä ja niin tässäkin tapauksessa. Kuorikontaktiin perustuvan menetelmän katsottiin tuovan provencelaisille viininviljelijöille kilpailuetua muihin toimijoihin nähden, ja vaikuttaa siltä, että tämä etu on toden totta saavutettu: provencelaiset roseet käyvät tänä päivänä kaupaksi selvästi verrokkejaan kallimpaan hintaan.

Minkä kanssa?

Rosecco Prosecco toimii mainiosti alkupalojen kanssa, kesän juhlissa ja sellaisenaan aperitiivina. Pullon pirteä pakkaus vie ajatukset Italian aurinkorannoille, ja me nautimme tätä mielellämme myös mökin laiturilla.

Mistä sitä saa?

Viini on tällä hetkellä saatavissa Alkon verkkokaupasta ja hyvin varustelluista myymälöistä.

Rosecco Prosecco Rosé Extra Dry

Rosecco Prosecco
14,98 €
Päräyttävällä nimellä varustettu Prosecco DOC Rosé!
Kirjoittajasta
Toni Immanen

Toni Immanen toimii laatuviinejä maahantuovan Viinitie Oy:n toimitusjohtajana sekä on Helsingin keskustassa Kruunuhaassa sijaitsevan Kruunukellarin omistaja.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit