Oletko yli 18 vuotias?

Sivustomme sisältö on tarkoitettu vain täysi-ikäisille

Saksan ja Ranskan rajalta tulevan suomalaisen Rajallisen viinin tarina 

Tiesitkö, että vuosikerrasta 2015 eteenpäin Raja Rieslingin etiketissä on komeillut nyyttiä kantava haikara, joka viittaa vuonna 2015 syntyneeseen Tonin poikaan ja muistuttaa meitä siitä, että tulevaisuus on lapsiamme varten.

Aromaattinen ja kukkea tuoksu, jossa kypsää sitruunaa. Runsas maku on erittäin puhdaspiirteinen, runsaan hapokas ja mineraalinen. Jälkimaku huomattavan pitkä.

Viinitien toimitusjohtaja Toni Immanen lukeutuu harvapäiseen joukkoon suomalaisia viinintekijöitä. Tonin viljelemä seitsemästä köynnösrivistä koostuva Rajaksi nimetty pieni palsta on monella tapaa ainutlaatuinen sekin. Vaikka kyseessä on saksalainen viini, siihen käytettävät rypäleet tulevat itse asiassa Ranskan puolella sijaitsevalta tarhalta, mikä on globaalissa viinilainsäädännössä melkoinen poikkeus. Syy järjestelyyn löytyy historiasta, tarkemmin sanottuna ensimmäisestä ja toisesta maailmansodasta. Alsace, missä palsta sijaitsee, on kuulunut 1900-luvulla vuoroin Saksalle ja vuoroin Ranskalle. Historiallisesti palstoja ovat kuitenkin viljelleet saksalaiset viinintekijät, ja myös palstojen alkuperäisnimet ovat saksankielisiä.

Toisen maailmansodan jälkeen maiden välinen raja oli useamman vuoden kokonaan suljettu, eivätkä saksalaiset viininviljelijät päässeet Ranskassa sijaitseville tarhoilleen kymmeneen vuoteen. Vuonna 1955 raja kuitenkin avattiin ja saksalaiseen viinilainsäädäntöön luotiin poikkeus ”saksalaisesta viinistä, joka on viljelty Ranskan puolella rajaa”. Piti kuitenkin odottaa 1980-luvun loppuun, jolloin rajan ylittäminen lopullisesti vapautui, eikä tarhatöitä enää tarvinnut tehdä rajakontrollien kautta passit takataskussa.

Sijainniltaan Rajan palsta on ihanteellinen: kaakkoon suuntautuvan ja runsaasti auringonpaistetta saavan rinteen alapuolella tehdään yksi Saksan arvostetuimmista ja kalleimmista pinot noireista, Weingut Friedrich Beckerin Heydenreich. Tila sijaitsee noin 200 metriä Saksan puolella rajasta, ja saman viinitilan tiloja ja välineistöä hyödyntäen tehdään myös Raja Riesling.

Rajan palstalla viiniä on kasvatettu luonnonmukaisesti jo viinin ensimmäisestä valmistusvuodesta 2012 lähtien. Viininvalmistuksessa itsessään noudatetaan vähäisen intervention periaatteita, sillä viini käy ilman lisättyjä hiivoja, entsyymejä tai muita modernin viininvalmistuksen apuaineita. Rajan valmistuksessa ei myöskään seurata reseptiä, minkä johdosta jokainen vuosikerta poikkeaa toisestaan.

Nyt myyntiin tulleen vuosikerran 2016 viinissä voi maistaa satokauden ominaispiirteet. Alkukesän sateiset olosuhteet tekivät viininviljelystä haastavaa ja monin paikoin satomäärät pysyivät alhaisina, minkä johdosta jäljelle jääneet rypäleet olivat konsentroituneita. Loppukesän suosiollinen sää auttoi rypäleiden intensiivisen hedelmäisyyden muodostumisessa, mutta myös hapokkuus on vuosikerran viineissä tuntuva, ja auttaa viinien ikääntymispotentiaalin kanssa. Raja 2016 viinissä on kypsän hedelmäistä makeutta, jota sitäkin tuntuvampi hapokkuus kuitenkin hienosti taittaa. Vaikka viini on jo julkaisuhetkellään hyvin juotavissa, muuttuu se kellarissa vuosien saatossa entistäkin moniulotteisemmaksi ja palkitsee kärsivällisen nautiskelijansa.

Kirjoittajasta
Toni Immanen

Toni Immanen toimii laatuviinejä maahantuovan Viinitie Oy:n toimitusjohtajana sekä on Helsingin keskustassa Kruunuhaassa sijaitsevan Kruunukellarin omistaja.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit