Oletko yli 18 vuotias?

Sivustomme sisältö on tarkoitettu vain täysi-ikäisille

Temptechille viinikaapit ovat Kellaroinnin ja estetiikan liitto

Mikä erottaa viinikaapin tavallisesta kylmäkaapista? Onko niillä muuta eroa kuin nimi? Markkinoilla vallitsee tällä hetkellä villin lännen syndrooma. Kuka tahansa saa kutsua mitä tahansa viilentävää tuotetta viinikaapiksi. Todellisuudessa eroja on hyvinkin paljon.

Korkeatasoisia viinikaappeja myyvän Temptechin maajohtaja Valter Brotherus tiivistää erot viiteen kohtaan: ”Me kiteytämme viinin säilytykseen vaikuttavat elementit viiteen kultaiseen sääntöön: oikeaan lämpötilaan, hajuilta suojaukseen, valolta suojaukseen, tärinöiltä suojaukseen sekä kosteustasapainoon. Jos yksikin kohta ei ole kunnossa on kärsijänä ensisijaisesti itse viini.” Temptechin kaikkea tekemistä ohjaakin se tärkein – viini. Ammattiylpeyttä Valter ei pysty korostamaan tarpeeksi: ”Me haluamme kunnioittaa viiniä siinä missä tuottaja tai maahantuoja. Olisi typerää, jos viimeisessä stepissä tehtäisiin virhe. Haluamme varmistaa että viini on sellainen kuin kuuluu silloin, kun se kaadetaan lasiin.”

”Me haluamme kunnioittaa viiniä siinä missä tuottaja tai maahantuoja. Olisi typerää, jos viimeisessä stepissä tehtäisiin virhe.”

Valter Brotherus
Temptechin maajohtaja 

Kellariolosuhteet kotiin tai ravintolaan 

Viinin säilytys ei siis ole kompromisseja. Siksi säilytykseen ei saa vaikuttaa, oletko ravintolassa vai kotona. ”Me haluamme kopioida viinikellarin ominaisuudet. Siksi tarjoamme ammattimaiset olosuhteet niin ravintoloihin kuin kotitalouksiin. Vaikka viinikaappi olisi vain design-elementti, laadusta ei tarvitse tinkiä.” sanoo Valter. Hintaeroja toki löytyy, mutta nämä eivät liity laatuun: ”Perusteknologia on sama. Hinnan noustessa nousee lähinnä ominaisuudet. Lasin paksuun, lämpötilavyöhykkeet sekä esimerkiksi säilytystila.”

Tavan tallaajan viinikaappi 

Viiniharrastus on kokenut ison murroksen. Alan popularisoituminen näkyy myös viinikaappien kysynnässä: ”Ennen viinikaapin ostajat olivat enemmän harrastelijoita, mutta Me haluamme murtaa näitä myyttejä. Suomenkielinen sloganimme ’joka kodin viinikellari’ kiteyttää missiomme. Kaikilla pitää olla mahdollisuus harrastaa viiniä laadukkaasti.”

Vin-Vinissä toteutettiin visuaalisesti kaupallinen kokonaisuus

Helsingin vanhimmassa viiniravintolassa Vin-Vinissä haluttiin toteuttaa viinihuone harkituille tarpeille. Kompaktiin tilaan valikoitui neljä Copenhagen-sarjan viinikaappia, jotka mahdollistivat neljä eri lämpötilavyöhykettä. Lisäksi vaikka kierto on nopeaa, eivät lukuisat kypsytysviinit kärsi toteutuksesta. ”Käytännöllisyyden lisäksi halusimme tehdä ketterän ja kustannustehokkaan toteutuksen. Viinikaapit mahdollistavat kellariolosuhteen ilman remonttia, rakennuslupia tai suuria muutostöitä”, kertoo Valter ja viittaa kaappien kaupallisuuteen. Lisäksi Valter jatkaa, että ulkonäköseikka oli ilmeinen: ”Copenhagen on meidän lippulaivamallimme, jossa viinit saadaan kauniisti esiin samalla nähden koko kaapin sisällön heti. Lisäksi led-valot tuovat näyttävyyttä, mutta myös käytännöllisyyttä.”

Viinikaappikauppiaan kaapissa komeilee samppanja

Vapaa-ajalla Valter harrastaa myös itse viinejä. Suosikikseen hän ilmoittaa samppanjat, mutta kertoo tutustuvansa rohkeasti myös muihin tyyleihin ja alueisiin: ”Samppanjan lisäksi olen tykästynyt Burgundin punaviineihin. Lisäksi uusimpana innostuksena ovat uuden maailman viinit kuten Australian syrahit. Lisäksi saksalaiset valkoviinit erityisesti Moselin alueen rieslingit ovat loistavia.” Valter on halunnut kasvattaa omaa viinitietoisuutta ja onkin aloittanut WSET Level 2 -kurssin. Kotona Valterilla on pieni 19 pullon tarjoilukaappi, sillä tilaa ei löydy isommalle. ”Tämä riittää tarjoiluun. Loput viinit kypsyvät työpaikalla Vantaalla”, sanoo Valter ja viittaa Temptechin Vantaan showroomiin. 

Valter kehottaa kaikki viinikaapeista kiinnostuneita olemaan yhteydessä ja varaamaan ajan yksityisnäyttöön showroomiin. Lisäksi Viinitien toimistolta Lönnrotinkadulta löydät viisi erilaista Temptechin viinikaappia päivittäisessä käytössä. 

Valterin neuvot oikean viinikaapin valintaan

  • KAAPIN KOKO

Kaikki lähtee siitä, kuinka monelle pullolle kaapin tarvitset. Lähes poikkeuksetta kaappi jää liian pieneksi. Siksi suosittelemme noin 50% isompaa kaappia, kuin mikä on tarpeesi tällä hetkellä. 

  • KYPSYTÄTKÖ VAI TARJOILETKO?

Tarve ratkaisee. Tarjoilukaapit ovat lasiovella varustettuja näyttäviä kaappeja, joista viinien katsominen on helppoa. Vaikka nämäkin mahdollistavat kypsytyksen, ovat kellarikaapit umpiovensa sekä jopa asteen kymmenyksen lämpötilasäädön ansiosta ideaalit pitkiin kypsytyksiin. 

  • MITÄ VIINEJÄ JA MISSÄ LÄMPÖTILOISSA?

Usealle kaapin kaksi lämpötilavyöhykettä tuo helpoutta. Puna-ja valkoviinin ollessa eri lämpötiloissa voi nautiskelun aloittaa samantien. 

  • ULKONÄKÖ

Usein kaappi on näkyvällä paikalla, jolloin sen tulee istua sisustukseen. Halusitpa sitten kalusteisiin integroidun tai vapaasti seisovan viinikaapin, näyttää kaappi joka tapauksessa hyvältä. Viinikaappi voi olla joko hillitty soluttautuja tai katseenvangitsija. 

Temptech tekee yhteistyötä Viinitien sekä ravintoloiden lisäksi myös mm. Suomen Sommelierit Ry:n kanssa. 

Kiinnostuitko?

Tutustu Temptechin valikoimaan heidän verkkokaupasta:

Kirjoittajasta
Anton Varho

Antonilla on kymmenen vuoden kokemus digitaalisesta markkinoinnista ja toimii Viinitien Community Engagement Managerina. Ruoka ja viini ovat olleet Antonille intohimo koko aikuisiän.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit