Oletko yli 18 vuotias?

Sivustomme sisältö on tarkoitettu vain täysi-ikäisille

Uusiutuva ja kehittyvä Espanja

On oikeastaan syyttäminen espanjalaisia viinejä siitä, että Viinitie ylipäätään on olemassa. Rakkaus maan kulinaristiseen kulttuuriin ja elämäntyyliin sai Viinitien perustajan Toni Immasen vakuuttuneeksi, että näitä viinejä tulisi olla saatavilla myös Suomessa. Vuonna 2003 ensimmäiset valikoimamme viinit tulivat Iberian niemimaan luoteiskulmasta, mutta paljon on viiniä virrannut kuluneiden 19 vuoden aikana ja tänä päivänä Espanjan edustuksemme kattaa kaiken kaikkiaan nelisenkymmentä tuottajaa.

Tänä päivänä Espanja on viinimaana mielenkiintoisempi kuin koskaan. Viimeisten parinkymmenen vuoden aikana maan läpi ovat puhaltaneet viini-ideologiset muutoksen tuulet, mikä on siirtänyt fokuksen kellareista tarhoille. Nuoremman sukupolven tuottajat ovat alkaneet ymmärtää raaka-aineiden ja alkuperän merkityksen lopputuloksen laadun kannalta, eikä keskinkertaisuutta enää yritetä maskeerata paahdetun tammen makealla mausteisuudella.

Yksi huomattavimpia alueita, missä muutos on tapahtunut, on ehdottomasti klassinen Riojan alue, jonka viinihistoria juontaa 1800-luvun puoliväliin ja oppeihin Ranskan Bordeaux’sta. Myös tätä Gironde-joen varrella sijaitsevaa etabloitunutta aluetta koskevaan diskurssiin ovat viime vuosina löytäneet tiensä tarhatyöskentelyn merkitystä korostavat teemat, joten vaikutteet kulkevat molempiin suuntiin maiden välisten rajan yli.

Yksi tulevaisuuden sunnannäyttäjistä Riojassa on Palacios Vinos de Finca. Alkujaan Ribera del Duerosta lähtöisin oleva, nykyisin kolmesta eri tilasta koostuva yhtiö sai alkunsa ajatuksesta tuottaa aidosti alkuperäänsä tunnustavia viinejä. Huomio kiinnitettiin välittömästi tarhojen poikkeuksellisiin sijainteihin ja köynnösten alla avautuvaan maaperään, jota lähdettiin tutkimaan terroirspesialisti Pedro Parran johdolla.

Valkoisiin Riojan viineihin keskittyvän Nivariuksen leuat auki loksauttavilla tarhoilla kasvaa jopa 100 vuoden elämänkokemuksen kartuttaneita Viura-köynnöksiä sekä uudelleen elävöitettyä, lähes unohdettua Maturana Blancaa. Rypäleiden kasvuympäristö on viileä tarhojen suunnatessa pohjoiseen ja sijaiten korkealla, mikä maistuu viineissä poikkeuksellisena raikkautena.

Proelio on yhtiön punaviineistä tunnettu Riojan tila, jota ei olisi, ellei perustajansa olisi päätynyt historialliselle La Asperillan tarhalle, joka jätti häneen jälkensä. Eri puolilla Riojaa sijaitsevia Proelion tarhoja yhdistää viileä mikroilmasto, mikä maaperätutkimuksen johdatteleman tarkkapiirteisen tarhatyöskentelyn kanssa tuottaa moneen muuhun riojalaiseen punaviiniin verrattuna erityisen ekspressiivisiä ja suutuntumaltaan eloisia viinejä.

Toki Palacios Vinos de Fincan viinit saavat muiden riojalaisten tapaan valmistua ja kypsyä kellareissa ja myös tammitynnyreitä käytetään viinien tuotannossa. Viininvalmistukselliset menetelmät valikoidaan kuitenkin tarhoilla tehdyn työn ehdoilla. Viinit ovat tunnistettavia, alueensa tulevaisuuden suuntaviivoja määrittäviä, sekä äärimmäisen gastronomisia. Juuri sitä, mitä uusiutuvalta ja kehittyvältä Espanjalta odotamme, ja mikä on ylläpitänyt intohimoista rakkaustarinaamme maan viinejä kohtaan yllä viimeiset parikymmentä vuotta.

Tutustu tuottajiin Viinitien verkkosivuilla

Kirjoittajasta
Heidi Mäkinen

Vuonna 2019 valmistunut Heidi Mäkinen on yksi Suomen viidestä Master of Winesta. Opintojensa aikana Heidi työskenteli sommelierina Lontoon maineikkaalla 67 Pall Mall -viiniklubilla, mitä edelsi pitkä ravintolatausta myös Suomessa. Heidin merkittävin viinialan kilpailumenestys on vuodelta 2016, kun hän sijoittui Best Sommelier of the World -kilpailussa upeasti kahdeksanneksi. Heidi toimii myös Suomen Sommelierit ry:n puheenjohtajana.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit