Viiden tähden löydöt
Viinilehden raati maistaa vuosittain satoja ellei tuhansia viinejä ja antaa viineille paitsi tähtiluokituksen yhdestä viiteen, myös hinta-laatuluokituksen, missä korkein numero 2 vastaa löytöä. Näin ollen lehden parhaimpiin suosituksiin lukeutuvat viinit, jotka saavat raadilta täydet viisi tähteä ja ovat hintaansa nähden edullisia ostoksia. Alta löydät useita tällaisia suosituksia, jotka Viinilehden mukaan ovat tyylikkäitä huippuviinejä!
Useasti palkittu kestosuosikki Krämer Straight Sauvignon Blanc ihastuttaa kerta toisensa jälkeen ja todistaa, miten saksalaisessa viinimaailmassa myös muilla lajikkeilla kuin Rieslingillä on oma paikkansa. Viinilehti kuvailee Tobias Krämerin valkoviiniä avoimen aromikkaaksi ja tuoksultaan hersyväksi, mikä tuo heille mieleen kesäisen puutarhan karviaisen, raparperin, herukkapensaan ja yrttisyyden. Viini on valmis juotavaksi ja toimii hyvänä yleisviininä kala- ja äyriäisruoille sekä erilaisille salaateille.
Toro de Piedra Gran Reserva Carignan näyttää, miten toisinaan vähäpätöisenä lajikkeena pidetty Carignan voi osaavissa käsissä tuottaa persoonallisia viinejä. Chilen Maulen laaksosta kotoisin oleva punaviini on täynnä hapankirsikkaisuutta, makeaa vaniljaista tammea ja yrttisyyttä. Tämä vuoden päivät tammitynnyreissä kypsynyt mausteisen ryhdikäs viini on omiaan paistettujen tai grillattujen tummien lihojen kanssa.
Vuoden 2018 valkoiseksi luomuviiniksi kruunattu Kalkglimmer Riesling maistuu Viinilehden raadille vuosikerrasta toiseen. Kypsän hedelmäinen ja reilun hapokas viini on valmistettu luonnonmukaisin menetelmin viljellyistä rypäleistä Saksan Rheinhessenissä. Runsaan persikkaisen, omenaisen ja sitruksisen makumaailmansa ansiosta viini toimii runsaille kalaruoille ja äyriäisherkuille.
Suomalaisten sydämet sulattanut Ripasso on suosittu viinityyli erityisesti vuoden kylmimpinä aikoina, jolloin sen muhkean kypsä hedelmäisyys ja mausteisuus lämmittää sisäisesti. Viinilehden mukaan tämä kuivattujen tummien hedelmien, luumun ja paahteisen mausteisuuden täyttämä viini on valmis juotavaksi, mutta kehittyy myös pullossa, joten sen voi antaa hyvin myös lahjaksi. Viini toimii hyvin tummien liharuokien, kuten suurriistan kyytipoikana, tai kypsytettyjen kovien juustojen kumppanina.
Kiinnostavalta Tejon viinialueelta tuleva Conde Vimioso Sommelier Edition yhdistää portugalilaisia perinteisiä lajikkeita kansainvälisesti tunnettuihin yksilöihin. Alkuperämaansa sommelierien kanssa yhdessä sekoitettu viini on tummasävytteisen mausteinen sekä suuntäyttävän täyteläinen ja hedelmäinen. Viinin tasapainoisen kypsä tanniinisuus tuo mukavaa ryhtiä makuun ja viini sopii näinollen medium-kypsyiselle tummalle lihalle sekä koville juustoille. Se myös kehittyy vielä lisää pullossa.
Keltaisten omenoiden, hunajamelonin ja sitrusmaisen hapokkuuden valloittama biodynaamisesti valmistettu Loimerin Löyly Grüner Veltliner on tämäkin Viinilehden mukaan monikäyttöinen ja tyylikäs viini huolella valmistetuille, paistetuille kalaruoille. Pitkään suussa viipyilevä mineraalinen ja puhdaspiirteinen jälkimaku on tyypillinen piirre Fred Loimerin valmistamissa valkoviineissä, eikä tämä viini tee poikkeusta. Viini on oiva valinta suomalaiseen saunailtaan.
Atlantin rannikolla Espanjan ja Portugalin välisen rajan tuntumassa valmistuva Adegas Valmiñorin viini on reilun hapokas, kukkea, aprikoosinen ja veden kielelle nostattava valkoviini trendikkäästä Albariño-lajikkeesta. Punalihaisille kaloille ja paikalliseen tapaan täyteläisille äyriäisherkuille, mutta miksei myös sienirisotolle sopiva viini on hinta-laatusuhteeltaan upea löytö ja hieno osoitus siitä, miksi Espanjan Rías Baixasista on tullut monen valkoviinien rakastajan suosikkialue.
Murén perhetilan nimi tuskin esittelyjä kaipaa, sillä perhe on viljellyt Alsacen alueella viiniä jo reilun 370 vuoden ajan. Vuoden 2023 kuohuviinin valmistanut Muré tekee myös kuohumattomia viinejä alueen klassisista lajikkeista, ja tämä kukkaisen parfyyminen ja makean mausteinen yksilö on tunnusomainen esimerkki Gewürztraminerista. Mausteisille kalaruoille ja vaaleille liharuoille soveltuva viini on suutuntumaltaan öljyinen ja hunajainen, mutta sitruksisen hapokkuutensa ansiosta ryhdikäs.