Harva meistä tietää jo nuorella iällä, mihin vanhempana ryhtyy. Itävaltalaiselle Fred Loimerille oli sen sijaan alusta saakka selvää, että hän seuraisi vanhempiensa jalanjälkiä ja omistaisi elämänsä viininviljelylle ja -tuotannolle.

Oletko yli 18 vuotias?

Sivustomme sisältö on tarkoitettu vain täysi-ikäisille

Kamptalin visionääri

Harva meistä tietää jo nuorella iällä, mihin vanhempana ryhtyy. Itävaltalaiselle Fred Loimerille oli sen sijaan alusta saakka selvää, että hän seuraisi vanhempiensa jalanjälkiä ja omistaisi elämänsä viininviljelylle ja -tuotannolle.

Langenloisin sympaattisessa kylässä Itävallan Kamptalissa koko elämänsä asunut Fred viljelee tänä päivänä biodynaamisin menetelmin jopa 80 hehtaarin tarha-alueita, ja hänet tunnetaan yhtenä maan arvostetuimmista tuottajista niin Grüner Veltlinerin, Rieslingin kuin perinteisellä menetelmällä valmistettujen kuohuviinien tekijänä.

Jo 1990-luvulla Fred tunnettiin persoonallisista kokeiluistaan Itävallan viinipiireissä, ja otettuaan vetovastuun vanhempiensa tilasta vuonna 1998 hän on seurannut omaa intuitiotaan suvereenisti välittämättä kritisoijien mielipiteistä. Pelkistettyjen etikettien ja modernia arkkitehtuuria edustavan viinimönsä myötä Fred on aina erottunut muista Kamptalin tuottajista. Loimerin tyylikkään herkkiin valkoisiin tarhaviineihin voi törmätä ympäri maailman viineihin panostavien ravintoloiden listoilla, mutta viime vuosien aikana tuottajan nimi on noussut esiin myös kuohuviinilistoilla. Ensimmäisen kuohuviininsä Fred valmisti jo 1990-luvun alussa, mutta varsinaisesti niihin alettiin panostaa 15 vuotta sitten.

Kamptalin viinialue on Fredin mielestä täydellinen kuohuviinien valmistukselle, sillä rypäleiden kasvukauden aikana vallitsevat ilmasto-olosuhteet ovat riittävän viileät. Vuodesta 2006 alkaen biodynaamisia viljelymenetelmiä noudattaneella Loimerin tilalla rypäleet kypsyvät täyteen fysiologiseen kypsyyteensä riittävän aikaisin, ennen kuin rypäleiden sokeripitoisuudet nousevat liian korkeiksi. Tämän ansiosta tilan kuohuviinit ovat linjakkaan kevyitä, puhdaspiirteisiä ja hienostuneita.

Vastikään 60 vuotta täyttäneen viinintekijän tähänastinen matka Kamptalin tähtituottajaksi on ollut huikea, mutta missään nimessä vauhti ei hidastu myöskään jatkossa. Ekologiset, ekonomiset ja laadulliset haasteet sekä omien standardien asettaminen erittäin korkealle pitävät Fredin taatusti kiireisenä seuraavien vuosien aikana, ja voimme vain innolla odottaa, mitä tämä visionääri seuraavaksi eteemme tuo.

Loimer Extra Brut Reserve

Loimer
25,29 €
Loimerin kuohuviinitaidoista jokaisen vakuuttava pullote.

Loimer Kamptal Grüner Veltliner

Loimer
2022
21,99 €
Käsityönä tehty luomugrüner Itävallan valkoviinispesialistilta. Grünerien kategoriavoittaja meidän kirjoissamme!

Kirjoittajasta
Heidi Mäkinen

Vuonna 2019 valmistunut Heidi Mäkinen on yksi Suomen viidestä Master of Winesta. Opintojensa aikana Heidi työskenteli sommelierina Lontoon maineikkaalla 67 Pall Mall -viiniklubilla, mitä edelsi pitkä ravintolatausta myös Suomessa. Heidin merkittävin viinialan kilpailumenestys on vuodelta 2016, kun hän sijoittui Best Sommelier of the World -kilpailussa upeasti kahdeksanneksi. Heidi toimii aktiivisesti myös kansainvälisessä sommelierliitto ASI:ssa.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit