Oletko yli 18 vuotias?

Sivustomme sisältö on tarkoitettu vain täysi-ikäisille

Katalonia: Euroopan kuohuviinien toinen kuningashuone

Espanjan koilliskulmassa sijaitseva Katalonia tuottaa kiistämättä maan laadukkaimmat ja kiinnostavimmat kuohuviinit, jotka tarjoavat kuplien rakastajille nautintoja erittäin kilpailukykyiseen hintaan.

Katalonian ehdottomasti tunnetuin kuohuviini on perinteisellä pullokäymismenetelmällä valmistettu cava. ’Cava’ itsessään ei ole kuitenkaan yhtä hyvä laadun tae kuin etiketissä esiintyvä tuottajan nimi. Cavan tuottajien keskuudessa on herätty uhkaavaan maineriskiin ja viime vuosien aikana tuotantolainsäädäntöä on kiristetty ja laatupyramidin huipulle on tuotu Cava de Paraje -luokittelu. Näitä erittäin pitkään kypsytettyjä, yhden tarhan rypäleistä valmistettuja ja saatavuudeltaan erittäin rajoitettuja cavoja tekee vain kourallinen tuottajia. Viinitien valikoimissa oleva Alta Alellan Mirgin Opus on yksi kategorian hienostunut esimerkki.

Kuten kaikessa viinintuotannossa, rypäleiden alkuperällä ja viljelymenetelmillä on merkitystä, kun halutaan tuottaa laadukasta cavaa. Alueen lainsäädäntö sallii huomattavan korkeat satomäärät, mutta jo yksinkertaisella matematiikalla voi laskea tämän vaikuttavan maun konsentraatioon myös lopullisessa viinissä. Näin ollen parhaimmat cavat saadaan tarhoilta, joilla köynnösten tuottamien rypäleiden määrää rajoitetaan ja köynnösten elinvoimaisuudesta huolehditaan luonnonmukaisia tarhamenetelmiä noudattaen.

Vuoden 2017 lopussa espanjalaisessa kuohuviinimaailmassa kuohui, kun joukko korkean profiilin cavatuottajia päätti irtautua DO Cavasta ja perusti oman uuden kuohuviinibrändin nimeltään Corpinnat. Pääsyy irtautumiseen oli tuottajien halu erottautua massana tuotetuista cavoista, joista suurin osa tehdään suurisatoisina tuotetuista, pilkkahintaisista ostorypäleistä ja myydään heti minimikypsytysajan täytyttyä. DO Cava ei myöskään rajaa rypäleiden alkuperää Kataloniaan, ja vaikka suurin osa cavoihin käytettävistä rypäleistä tuotetaankin tällä autonomisella alueella, voivat tuottajat sekoittaa viineihinsä rypäleitä myös esimerkiksi läntisen Espanjan Extremadurasta. Corpinnat takaa rypäleiden alkuperäksi Penedèsin sydänalueen ja myös viininviljelylle ja viininvalmistukselle asetetut kriteerit ovat erittäin tiukat. Pikkuhiljaa Corpinnat on myös nimityksenä alkanut iskostua kuluttajien huulille ja vaikka viineistä joutuu peruscavoja enemmän maksamaankin, voi viininnauttija olla vakuuttunut lasissa olevan viinin huippulaadusta. 

Alta Alella Mirgin Reserva Cava Brut Nature 2018

Alellan kukkuloilla sijaitsevan perheyrityksen koko tuotanto on sertifioitu luonnonmukaiseen tuotantoon jo tilan perustamisesta alkaen. Pääosa tilan tarhoista kasvaa amfiteatterimaisesti avautuen kohti Välimerta, jonka viilentävät tuulet varmistavat rypäleiden luonnollisen hapokkuuden säilymisen. Tämän erittäin kuivan ja omenaisen cavan nimi on muodostettu tilan perinnönjatkajien, Mireian ja Georginan nimistä, ja toimii keväisen piknikin erinomaisena valintana. 

Tilan tytärten Mireian ja Georginan mukaan nimetty kuiva kuohuviini.
Kirjoittajasta
Heidi Mäkinen

Vuonna 2019 valmistunut Heidi Mäkinen on yksi Suomen viidestä Master of Winesta. Opintojensa aikana Heidi työskenteli sommelierina Lontoon maineikkaalla 67 Pall Mall -viiniklubilla, mitä edelsi pitkä ravintolatausta myös Suomessa. Heidin merkittävin viinialan kilpailumenestys on vuodelta 2016, kun hän sijoittui Best Sommelier of the World -kilpailussa upeasti kahdeksanneksi. Heidi toimii myös Suomen Sommelierit ry:n puheenjohtajana.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit