Oletko yli 18 vuotias?

Sivustomme sisältö on tarkoitettu vain täysi-ikäisille

Minustako viinikellaristi?

Viinien keräilyä voi pitää harrastuksena siinä missä postimerkkeilyä tai joogaa. Liudan postimerkkejä saa tosin mahtumaan kansion lehtisten väliin ja joogamaton voi käytön jälkeen asettaa nurkkaan seisomaan, mutta viininkeräilijän täytyy miettiä, minne pullokokoelmansa säilöä.

Kotioloissa viinikaappi on oivallinen vaihtoehto, mutta rajallisen kokonsa vuoksi se täyttyy nopeasti ahkeran keräilijän käytössä. Viinien pitkäaikaiseen säilytykseen paras vaihtoehto onkin usein hankkia kellariosake ammattimaisesti hoidetusta viinikellarista.

Viinin säilytyksessä tulee huomioida kellaritilan lämpötila, ilmankosteus sekä valaistus. Pitkäikäisyyden maksimoimiseksi viinit tulisi kellaroida tasaisessa lämpötilassa, parhaimmillaan 10-15°C välillä. Kellaritilan ilman tulisi olla hieman kostea, sillä liian kuivissa olosuhteissa pitkään säilytettyinä pulloissa olevat korkit voivat kuivua. Liiallinen ilmankosteus voi tosin haperoittaa etikettejä, jolloin viinipullojen esteettisyys saattaa kärsiä. Kellariolosuhteiden mukaisesti viinit tulisi myös säilyttää pimeässä tai vähintään hämärässä, sillä suora valo voi vahingoittaa etenkin kirkkaissa lasipulloissa olevia viinejä. Useimmat tuottajat suojaavat viininsä käyttämällä värjätystä lasista tehtyjä pulloja, mutta pitkäaikaisessa säilytyksessä myös nämä pullot kannattaa suojata valolta. Viinejä ei tulisi myöskään liikutella turhaan, joten vaikka huippulaatuisten viinikaappien kompressorit ovat värinättömiä, eivät ne voita kellariolosuhteiden stabiiliutta.

Suomen suurimmissa kaupungeissa sijaitsee useita ammattimaisesti pyöritettyjä viinikellareita, joista Kruunukellari on oiva esimerkki. Kruununhaassa sijaitseva kellaritila tarjoaa useita erikokoisia kellariosakkeita, ja ostamalla itselleen osakkuudeen, pääsee nauttimaan myös tilan yhteisöllisyydestä. Kruunukellarissa on kookas maistelutila, jota voi varata omiin tarpeisiin tai osallistua tilassa järjestettäviin ohjattuihin viini-iltoihin. Keittiössä voi myös valmistaa pientä syötävää viinien oheen, joten tilassa voi hyvin viettää kokonaisen illan nauttien viinejä omien vieraiden ja muiden kellaristien kanssa. Viinien keräily onkin parhaimmillaan sosiaalinen harrastus, joten olisiko sinusta uudeksi viinikellaristiksi?

Kirjoittajasta
Heidi Mäkinen

Vuonna 2019 valmistunut Heidi Mäkinen on yksi Suomen viidestä Master of Winesta. Opintojensa aikana Heidi työskenteli sommelierina Lontoon maineikkaalla 67 Pall Mall -viiniklubilla, mitä edelsi pitkä ravintolatausta myös Suomessa. Heidin merkittävin viinialan kilpailumenestys on vuodelta 2016, kun hän sijoittui Best Sommelier of the World -kilpailussa upeasti kahdeksanneksi. Heidi toimii aktiivisesti myös kansainvälisessä sommelierliitto ASI:ssa.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit