Oletko yli 18 vuotias?

Sivustomme sisältö on tarkoitettu vain täysi-ikäisille

Pét Nat – vanhan tyylin kuohuviini uudessa nosteessa

Kuohuviinit syntyivät aikoinaan oikeastaan vahingossa. Pian sadonkorjuun jälkeen säiden viiletessä kellareissa hyvään vauhtiin päässeet käymisprosessit hidastuivat tai loppuivat kokonaan kellaritilojen kylmetessä. Aikanaan viinintekijöillä ei ollut käytössään nykypäivästä tuttuja mittauslaitteita, joilla sokeri- ja alkoholipitoisuuden muutoksia voidaan tutkia tarkasti, joten käymisprosessin oletettiin loppuneen, kun viini ei enää poreillut. Näin ollen viini pullotettiin, mutta kevällä lämpötilojen kohotessa moni viini alkoikin käydä uudelleen siinä jäljellä olevan sokerin vuoksi. Monet pullot myös räjähtelivät kellareissa niiden sisällä olleen paineen kasvaessa, mikä pakotti viinintekijät selvittämään mistä oli kyse.

Ei mennyt kauaa, kunnes vahingosta viisastuneet viinintekijät alkoivat tietentahtoen valmistaa kuplivia viinejä. Viinipulloissa käytettävästä lasista saatiin uusilla polttomenetelmillä vahvempaa, jolloin ne myös kestivät paremmin painetta. Viinejä alettiin tarkoituksellisesti pullottaa ennen käymisprosessin loppua, jolloin pullossa jatkuneen käymisen sivutuotteena syntynyt hiilidioksidi jäi pulloihin vangiksi, ja pikkuhiljaa integroitui osaksi viiniä. Menetelmää alettiin kutsua pétillant ancestraleksi tai pétillant natureliksi, ja tänä päivänä näin valmistetut kuohuviinit kulkevat totutusti nimellä Pét Nat.

Viinin käymisprosessin lopputuloksena on aina myös hiivasakkaa, sillä hiivan tehtyä tehtävänsä, eli käytettyään kaiken sokerin alkoholiksi, sillä ei ole muuta tehtävää kuin kuolla ja saostua käymisastian pohjalle. Osa tämän päivän Pét Nateista onkin sameita, sillä kuollutta hiivasakkaa ei näistä viineistä ole poistettu, vaan se näkyy edelleen pullon pohjalla. Moni tuottaja jopa kehottaa sekoittamaan hiivan varovasti osaksi muuta viiniä ennen kuin pullo avataan. Toiset Pét Nat -tuottajat sen sijaan haluavat viininsä olevan kirkkaita ja saattavat poistaa hiivasakan pulloista samaan tapaan kuin perinteisellä pullokäymismenetelmällä valmistettavista viineistä. Kolmas vaihtoehto, missä hiivasakkaa ei juurikaan muodostu, on käyttää viini ensin kuivaksi esimerkiksi tankissa, ja sen jälkeen pullottaa se yhdessä samasta lähteestä saatavan rypälemehun kanssa, joka pullon sisällä käynnistää toisen käymisen luonnollisen hiivansa ansiosta. Tämä toinen käyminen tuottaa viiniin kuplat, sakkaa ei juuri muodostu, ja haluttua painetta pystytään säätelemään tarkasti rypälemehun määrää annostelemalla.

Pét Natit ovat nousseet viiniin rennosti suhtautuvan viinikansan suosioon ja ovat usein parhaimmillaan nuorena juotuina. Ne myös valmistuvat pitkää pullokypsytystä vaativia samppanjoita nopeammin, jolloin niiden hintakin on usein maltillisempi ja nauttijaystävällisempi. Moni Pét Natin tuottaja myös leikittelee viinien etiketeillä ja pullottaa viininsä usein mahdollisista klassisemmista viineistään poikkevilla tavoilla. Kokonaisuudessaan Pét Nateihin voi siis suhtautua hymyssäsuin ja antaa nautinnon viedä mukanaan.

Alta Alella AUS Pét Nat Rosé 2021

Myös Viinilehden Pruuvissa esiin nostettu luomusertifioitu Pét Nat tulee Barcelonan pohjoispuolelta Alellasta. Puhtaasti punaisesta Monastrell-rypäleestä valmistettu viini on syvän punahedelmäinen, puhdaspiirteinen ja erittäin kuiva.

Loimer Pét Nat 2023

Itävaltalaisen biodynaamisen viinintuotannon pioneerin Fred Loimerin viini on sekoitus aromaattista Muskatelleria sekä viiniin rakennetta ja hapokkuutta tuovaa Grüner Veltlineriä.

Entre Vinyes Oníric Pet Nat 2023

Tämä vanhoista Xarel-lo köynnöksistä ja kukkeasta Muscatista sekoitettu viini tulee pieneltä perhetilalta Kataloniasta. Ilahduttavan kepeä viini sopii hienosti aurinkoiselle piknikille, missä ilo kasvaa samaan tahtiin viinin kuplien kanssa.

Kirjoittajasta
Heidi Mäkinen

Vuonna 2019 valmistunut Heidi Mäkinen on yksi Suomen viidestä Master of Winesta. Opintojensa aikana Heidi työskenteli sommelierina Lontoon maineikkaalla 67 Pall Mall -viiniklubilla, mitä edelsi pitkä ravintolatausta myös Suomessa. Heidin merkittävin viinialan kilpailumenestys on vuodelta 2016, kun hän sijoittui Best Sommelier of the World -kilpailussa upeasti kahdeksanneksi. Heidi toimii aktiivisesti myös kansainvälisessä sommelierliitto ASI:ssa.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit