Oletko yli 18 vuotias?

Sivustomme sisältö on tarkoitettu vain täysi-ikäisille

Roseeviinien kuningatar Elizabeth Gabay MW

Viini voi parhaimmillaan johdattaa täysin uusien aluevaltauksien äärelle. Näin kävi ainakin Master of Wine Elizabeth Gabaylle, josta tuli maailman johtava roseeviinien asiantuntija lähes vahingossa. Englantilaissyntyinen Elizabeth oli asettunut perheineen Provenceen asumaan jo vuosia sitten, kunnes paikallisena edustajana häntä pyydettiin kirjoittamaan kirja Provencen viineistä. Ennen kuin hän edes ehti vastata kustantajan kyselyyn, oli tämä jo muuttanut pyyntöään ja ehdottanut Elizabethille sittenkin kirjan kirjoittamista roseeviineistä. Elizabethin puolisoa ehdotus nauratti, sillä hänen mielestään punaviininjuojana tunnettu Liz ei edes pitänyt roseeviineistä. Epäilykset sivuuttaen Elizabeth päätti tarttua toimeen, ja tänä päivänä Lizin maine viinikategorian tuntijana on vankkumaton.

Roseeviinien tarjoama tyylikirjo on aivan yhtä laaja kuin valko- ja punaviineissä, joskin viime aikoina Liz on huomannut kategorian homogenisoituneen. Tähän vaikuttaa vahvasti Provencen kalpeanväristen roseeviinien trendikkyys, mitä moni maailman roseeviinintuottajista havittelee. Onkin huomionarvoista, että edelleen suurin osa maailman roseeviineistä pullotetaan kirkkaaseen lasiin, sillä väri on yksi roseiden merkittävimmistä ostokriteereistä.

Vastaiskuna roseeviinien keskinäiselle samankaltaisuudelle moni tuottaja on lähtenyt kokeilunhaluisemmalle linjalle. Tietä on osittain tasoittanut myös oransseihin kuorikontaktiviineihin ja naturalviineihin kohdistunut lisääntynyt kiinnostus, minkä ansiosta kuluttajat ovat avoimia viinien moninaisuudelle. Vaikka suuri osa roseeviineistä valmistetaan edelleen viileissä lämpötiloissa neutraaleissa terästankeissa, on saatavilla myös tammitynnyreissä kypsytettyjä, erityisen gastronomisia yksilöitä. Roseeviinit osaltaan myös demokratisoivat viininkulutusta, sillä tyylikavalkadi tarjoaa sopivan löydön jokaiseen makuun ja eri kohderyhmille suunnatulla markkinoinnilla päästään lähelle kaikentyyppisiä kuluttajia.

Roseeviinien kulutus on Elizabethin asuinmaassa Ranskassa noussut jopa valko- ja punaviinien kulutusta korkeammalle. Useimmat kuluttajat eivät kuitenkaan ole valmiita maksamaan roseeviinistään 15 € enempää. Tämän vuoksi moni tuottaja pyrkii löytämään tapoja pienentää viininvalmistuksen kustannuksia, mikä osaltaan mahdollistaa roseeviinien laaja-alaisen saatavuuden, mutta toisaalta saattaa johtaa lopullista laatua heikentävien kompromissien tekoon. Vaikka aurinkoiset kesäpäivät ovat edelleen roseeviinien kulutukselle suosiollisin ajankohta, rohkaisee roseiden monikäyttöisyys ruokapöydässä nauttimaan niitä ulkona vallitsevasta säästä ja vuodenajasta riippumatta. Mausteisten ruokien kanssa Liz valitsee mielellään roseen, jossa on hieman jäännössokeria, ja kannustaa myös kokeilemaan roseeviinejä erilaisten juustojen kanssa.

Vaikka roseeviinit ovat viime vuosina vallanneet Elizabethin elämän, on Liz viinityylistä riippumatta kiinnostunut vanhoista historiallisista ja alueilleen perinteisistä lajikkeista, joiden hän uskoo selviytyvän myös ilmastonmuutoksesta voittajina. Täydellisyyden sijaan Liz arvostaa viineissä persoonallisuutta ja valikoi lasiinsa mielellään vähemmän tunnetuista lajikkeista valmistettuja yksilöitä. Suomessa vieraillessaan Lizin yllätti positiivisesti suomalaisten avoimuus erityylisiä roseeviinejä kohtaan. Pilke silmäkulmassa hän myös muistuttaa, etteivät ranskalaiset viininnauttijat ole lähimainkaan yhtä sivistyneitä kuin muu maailma olettaa.

X-Berg Pinot Noir Rosé

X-Berg
2021
17,99 €
Saksan parhaimpiin kuuluvan punaviinin tuottajan taidonnäyte roseeviinin parissa, Viinitielle eksklusiivisesti valmistettu.

La Chouette de Champillon Premier Cru Rosé Champagne Brut

Champagne La Chouette de Champillon
43,95 €
Chouetten Rosé on Pinot Noirilla sävytetty elegantti samppanja.

Himmel Pink Riesling

Himmel
2021
14,99 €
Taivaallisen hyvää viiniä!

Rosecco Prosecco Rosé Extra Dry

Rosecco Prosecco
14,98 €
Päräyttävällä nimellä varustettu Prosecco DOC Rosé!
Kirjoittajasta
Heidi Mäkinen

Vuonna 2019 valmistunut Heidi Mäkinen on yksi Suomen viidestä Master of Winesta. Opintojensa aikana Heidi työskenteli sommelierina Lontoon maineikkaalla 67 Pall Mall -viiniklubilla, mitä edelsi pitkä ravintolatausta myös Suomessa. Heidin merkittävin viinialan kilpailumenestys on vuodelta 2016, kun hän sijoittui Best Sommelier of the World -kilpailussa upeasti kahdeksanneksi. Heidi toimii myös Suomen Sommelierit ry:n puheenjohtajana.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit