Näillä vinkeillä vuoden paras pääsiäinen 2024 on taattu!
Silminnähden pidentyvät päivät, katukivistä putsatut jalkakäytävät sekä pari ylimääräistä pyhäpäivää kalenterissa. Kevät on saapunut ja on aika miettiä, miten viettää pääsiäistä. Pitkän hiljaiselon jälkeen suomalainen luonto alkaa heräillä talviuniltaan, ja kevään ensimmäiset satokauden herkut löytävät tiensä ruokakauppoihin ja -halleihin. Nappaa tästä Viinitien vinkit keväisille mauille ja pääsiäisherkuille.
Parsa kuuluu olennaisena osana lukemattomiin keväisiin annoksiin ja näin ollen sen rinnalla nautittavat muut raaka-aineet vaikuttavat myös viinivalintaan. Jos parsa on pääroolissa esimerkiksi burratan, raastetun sitruunankuoren ja oliiviöljyn, tai yrttivinegretten ja paahdettujen pinjansiementen kanssa tarjoiltuna, kannattaa napata pöytään intensiivisen hedelmäinen ja hapokas valkoviini. Rheinhessenistä tuleva Krämer Straight Sauvignon Blanc on suomalaisen kuluttajan sydämen valloittanut viini, joka sai hopeamitalin Viinilehden Vuoden Valkoviini -kilpailussa vuonna 2022. Viinintekijänä toimii isänsä jalanjäljissä kulkeva Tobias Krämer, joka halusi keskittyä korkealaatuisen viinintekoon isojen litrojen sijaan.
Parsa on omiaan myös lisukkeena, esimerkiksi marinoituna vihersalaatin seassa pääsiäisen mausteisen lammaspadan kanssa. Tällöin viinivalinta kannattaa tehdä pääasiassa haudutetun padan ehdoilla, ja klassinen lihapata onkin kuin tehty Pegasus-viiniperheen tai Piemonten viineille. Pegasus on Viinitien ja venetolaisen tuottajan Mirko Sellan yhteistyöprojekti, joka koostuu kolmesta eri punaviinistä. Nimi sekä etiketissä näkyvä hevonen ja tähtitaivas saivat innoituksen Pegasuksen tähtikuviosta, joka loistaa sadonkorjuun aikaan kirkkaana suoraan Veneton yllä. Ripasso on omiaan esim. pääsiäisen liharuokien kanssa. Piemonten kuningasviininä tunnettu Barolo taas ei kaipaa pääsiäispöydässä sen kummempia selittelyitä. Kun viinin antaa ensin avautua karahvissa 1-2 tunnin ajan, sointuvat sen maanläheinen makumaailma ja runsaat tanniinit upeasti lihapadan umamisten makujen kanssa.
Pääsiäispöydän voi luoda myös täysin vegaanisena. Yrttinen uunitofu, nopeasti ryöpätyistä vihreistä pavuista ja uusista perunoista valmistettu lämmin salaatti, sekä annoksen kruunaavat paahdetut pistaasipähkinät herättävät taatusti myös sekasyöjän kiinnostuksen. Viiniksi annokselle sopii vegaaniystävällinen ja luomusertifioitu Saksan Rheinhessenissä valmistettu Sauvignon Blanc by Gillot. Tämä yrttinen ja sitruksinen valkoviini on suutuntumaltaan miellyttävän pehmeä ja kokonaisuutena lähestyttävän hedelmäinen, joten viini sopii hyvin uunissa paahdetun tofun lempeän makumaailman kanssa. Mikä parasta, viinin etiketissä komeileva pupu sopii hyvin pääsiäisen teemoihin.
Kun pääsiäisen varsinaiset ateriat on nautittu, on aika kaivaa pasha, mämmi ja suklaamunat esille, ja siirtyä sohvannurkkaan rentoutumaan. Jos herkkukiintiö täyttyy jo näillä, ei lasiin ole pakko kaataa makeaa viiniä. Keväiseen kuohuviinijanoon sopii hyvin Suomen myydyin samppanja La Chouette de Champillon, joka tuttavallisemmin tunnetaan nimellä Pöllösamppanja. La Chouette on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten pöydässä niin arkena kuin juhlana. Pöllösamppanja on myös kriitikoiden ylistämä.
Näillä vinkeillä vuoden paras pääsiäinen on taattu jälleen vuonna 2024!
Lisäksi alta löydät vielä juuri pääsiäiseen kuratoidun viinilistan, josta jokainen löytää varmasti oman suosikin.