Mökin viinikellarin must-have viinit
Näillä kymmenellä viinillä pärjäät koko kesän.
Nousiko järvestä kalaa tai karauttivatko yllätysvieraat pihaan? Näillä viineillä taklaat koko mökkikesän viinihetket. Tee tilaus Alkon verkkokaupasta ja nauti kattavasta käsivarastosta laatuviinejä. Tästä linkistä pääset lisäämään kaikki jutun viinit Alkon ostoskoriin.
KUOHUVIINIT
Samppanja merkkipäivään ja pullo cavaa yllätysvieraille
Kylmä pullo samppanjaa on toki juhlan aihe jo itsessään, mutta merkkipäivän kruunaa hedelmäinen ja pehmeän paahteinen samppanja. Yllätysvieraita varten mökille kannattaa varata pullo raikasta, mantelista ja hennon suolaista cavaa.
VALKOVIINIT
Rieslingiä ja Sauvignon Blancia kaloille, jotain ihan muuta kanalle
Etikalla ja sokerilla maustetut sillit ja silakat vaativat viiniltä hapokkuutta ja jäännösmakeutta. Kun pöydässä on uusia perunoita, kannattaa valita niiden makua korostava mineraalinen ja kukkea viini. Puolikuiva Mosel-riesling uuden sukupolven huipputuottajalta on silloin nappivalinta.
Herkille järvikaloille ja ravuille sopii herukkainen ja linjakas Sauvignon Blanc Rheinhessenistä, jonka vehreys toimii hyvin yhteen tuoreen tillin kanssa.
Kun pöydässä on kreikkalaista salaattia, grillattua halloumia tai grillatulla kanalla täytettyjä pitaleipiä, kannattaa valita sitruksinen, yrttinen ja aavistuksen bitterinen Tahbilk Roussanne Viognier Marsanne.
ROSEET
Bilerosee ja ruokapöytään sopiva Pinot Noir -rosee
Vadelmainen, sähäkän hapokas ja pienen jäännösmakeuden pyöristämä Himmel Pink Riesling on erittäin kova seurusteluviini, mutta se sopii myös rennon mökkiruoan, kuten grillimakkaroiden ja sipsien kanssa nautittavaksi. Absolutely heavenly!
Pinot Noir-rypäle tuottaa raikkaan hapokkaita ja intensiivisen hedelmäisiä roseeviinejä. Saksan parhaan punaviinintuottajan, Friedrich Beckerin käsialaa on X-Berg Rosé, joka toimii super hyvin ruokapöydässä niin nizzansalaatin kuin grillatun kanan tai lohen kanssa.
PUNAVIINIT
Tuhti grillipunkku, pizzaviini ja se vähän spessumpi punaviini
Tuhti, tummasävytteinen ja mukavan tamminen viini burgereille ja ribseille on Veneton kukkuloilta tehty Pegasus Appassimento, joka on sekoitus Bordeaux- ja jenkkiviineistä tuttuja Cabernet Sauvignonia ja Merlota sekä paikallista Corvinaa. Viini on valmistettu jonkinaikaa kuivatuista rypäleistä ja se on saanut kypsyä tammessa, mikä lisää sen intensiteettiä.
Keskitäyteläiset ja notkeat punaviinit ovat valitettavan aliarvostettuja, vaikka ne ovat mitä parhaimpia viinejä kesän pizzoille, grillatuille kasviksille, tomaattipohjaisille kesäruoille kuten ratatouillelle ja tietenkin loppukesän sienille. Cantina Traminin Cuvée T Rosso Italian Alpeilta on loistava keskitäyteläinen punaviini kesään.
Jos mökillä tulee tehtyä esimerkiksi naudan picanhaa tai flank steakia, tammessa kypsynyt tempranillo Riojasta on varma valinta. Kulttituottaja Marques de Murrieta on putsannut pöydän lähes kaikista viinimaailman palkinnoista ja tämä muhkea ja intensiivinen Rioja Reserva ei petä koskaan.