Oletko yli 18 vuotias?

Sivustomme sisältö on tarkoitettu vain täysi-ikäisille

Näillä vinkeillä vuoden paras pääsiäinen 2024 on taattu!

Silminnähden pidentyvät päivät, katukivistä putsatut jalkakäytävät sekä pari ylimääräistä pyhäpäivää kalenterissa. Kevät on saapunut ja on aika miettiä, miten viettää pääsiäistä. Pitkän hiljaiselon jälkeen suomalainen luonto alkaa heräillä talviuniltaan, ja kevään ensimmäiset satokauden herkut löytävät tiensä ruokakauppoihin ja -halleihin. Nappaa tästä Viinitien vinkit keväisille mauille ja pääsiäisherkuille.

Parsa kuuluu olennaisena osana lukemattomiin keväisiin annoksiin ja näin ollen sen rinnalla nautittavat muut raaka-aineet vaikuttavat myös viinivalintaan. Jos parsa on pääroolissa esimerkiksi burratan, raastetun sitruunankuoren ja oliiviöljyn, tai yrttivinegretten ja paahdettujen pinjansiementen kanssa tarjoiltuna, kannattaa napata pöytään intensiivisen hedelmäinen ja hapokas valkoviini. Rheinhessenistä tuleva Krämer Straight Sauvignon Blanc on suomalaisen kuluttajan sydämen valloittanut viini, joka sai hopeamitalin Viinilehden Vuoden Valkoviini -kilpailussa vuonna 2022. Viinintekijänä toimii isänsä jalanjäljissä kulkeva Tobias Krämer, joka halusi keskittyä korkealaatuisen viinintekoon isojen litrojen sijaan. 

Parsa on omiaan myös lisukkeena, esimerkiksi marinoituna vihersalaatin seassa pääsiäisen mausteisen lammaspadan kanssa. Tällöin viinivalinta kannattaa tehdä pääasiassa haudutetun padan ehdoilla, ja klassinen lihapata onkin kuin tehty Pegasus-viiniperheen tai Piemonten viineille. Pegasus on Viinitien ja venetolaisen tuottajan Mirko Sellan yhteistyöprojekti, joka koostuu kolmesta eri punaviinistä. Nimi sekä etiketissä näkyvä hevonen ja tähtitaivas saivat innoituksen Pegasuksen tähtikuviosta, joka loistaa sadonkorjuun aikaan kirkkaana suoraan Veneton yllä. Ripasso on omiaan esim. pääsiäisen liharuokien kanssa. Piemonten kuningasviininä tunnettu Barolo taas ei kaipaa pääsiäispöydässä sen kummempia selittelyitä. Kun viinin antaa ensin avautua karahvissa 1-2 tunnin ajan, sointuvat sen maanläheinen makumaailma ja runsaat tanniinit upeasti lihapadan umamisten makujen kanssa.

Pääsiäispöydän voi luoda myös täysin vegaanisena. Yrttinen uunitofu, nopeasti ryöpätyistä vihreistä pavuista ja uusista perunoista valmistettu lämmin salaatti, sekä annoksen kruunaavat paahdetut pistaasipähkinät herättävät taatusti myös sekasyöjän kiinnostuksen. Viiniksi annokselle sopii vegaaniystävällinen ja luomusertifioitu Saksan Rheinhessenissä valmistettu Sauvignon Blanc by Gillot. Tämä yrttinen ja sitruksinen valkoviini on suutuntumaltaan miellyttävän pehmeä ja kokonaisuutena lähestyttävän hedelmäinen, joten viini sopii hyvin uunissa paahdetun tofun lempeän makumaailman kanssa. Mikä parasta, viinin etiketissä komeileva pupu sopii hyvin pääsiäisen teemoihin.

Kun pääsiäisen varsinaiset ateriat on nautittu, on aika kaivaa pasha, mämmi ja suklaamunat esille, ja siirtyä sohvannurkkaan rentoutumaan. Jos herkkukiintiö täyttyy jo näillä, ei lasiin ole pakko kaataa makeaa viiniä. Keväiseen kuohuviinijanoon sopii hyvin Suomen myydyin samppanja La Chouette de Champillon, joka tuttavallisemmin tunnetaan nimellä Pöllösamppanja. La Chouette on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten pöydässä niin arkena kuin juhlana. Pöllösamppanja on myös kriitikoiden ylistämä.

Näillä vinkeillä vuoden paras pääsiäinen on taattu jälleen vuonna 2024!

Lisäksi alta löydät vielä juuri pääsiäiseen kuratoidun viinilistan, josta jokainen löytää varmasti oman suosikin.

Pegasus-sarjan uusin tulokas, mausteinen ja intensiivinen Ripasso vaativampaankin makuun.

Sauvignon Blanc by Gillot

Kühling-Gillot
2023
16,98 €
Rheinhessenin aromikas luomusertifioitu sauvignon blanc.

Pegasus Amarone della Valpolicella

Pegasus
2017
29,98 €
Pegasus-sarjan kruununjalokivi Amarone, joka sulattaa jokaisen viininrakastajan eikä tee kukkaroon liian isoa lovea.

Bread & Butter Chardonnay

Bread & Butter
2022
19,99€
Kalifornialainen runsaan hedelmäinen Chardonnay.

Bread & Butter Pinot Noir

Bread & Butter
2022
19,99 €
Tunnistettavan rypäleellinen kokonaisuus.

La Chouette de Champillon Champagne Brut

Champagne La Chouette de Champillon
37,99 €
Legendaarinen pöllösamppanja, jossa laadun takaavat Premier ja Grand Cru -palstojen rypäleet sekä pitkä pullokypsytys.

Le Bullet Champagne Brut

Champagne Le Bullet
34,99 €
Viinitien ja Gaston Burtinin yhteistyössä syntynyt samppanja. Tribuutti viime vuosisadan vaihteelle ja ilon aikakaudelle!

Bernard Robert Réserve Champagne Brut

Champagne Bernard Robert
NV
35,95 €
Runsaan paahteinen samppanja Côte des Barin perhetuottajalta.

Borgogno Barolo 2019

Giacomo Borgogno & Figli
20189
55,90 €
Klassinen Barolo huippuarvostetulta tuottajalta.

Montbra Champagne Brut

Chanoine Frères
33,95 €
Tyylikäs ja hennon pähkinäinen, runsaan hedelmäinen samppanja.

G.D. Vajra Langhe Rosso

G.D. Vajra
2022
18,69 €
Natiivien lajikkeiden hedelmäinen sekoite.

Torbreck Old Vines

Torbreck
2021
22,98 €
Kehittyneen hienostunut rhonelaisblendi Barossan klassikkotuottajalta.

Torbreck Woodcutter’s Shiraz

Torbreck
2020
29,99 €
Klassinen Barossan Shiraz kulttituottajalta.

Krämer Straîght Sauvignon Blanc

Krämer
2022
14,90 €
Suoraviivainen ja tyylipuhdas saksalainen sauvignon blanc.
Kirjoittajasta
Heidi Mäkinen

Vuonna 2019 valmistunut Heidi Mäkinen on yksi Suomen viidestä Master of Winesta. Opintojensa aikana Heidi työskenteli sommelierina Lontoon maineikkaalla 67 Pall Mall -viiniklubilla, mitä edelsi pitkä ravintolatausta myös Suomessa. Heidin merkittävin viinialan kilpailumenestys on vuodelta 2016, kun hän sijoittui Best Sommelier of the World -kilpailussa upeasti kahdeksanneksi. Heidi toimii myös Suomen Sommelierit ry:n puheenjohtajana.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit