Oletko yli 18 vuotias?

Sivustomme sisältö on tarkoitettu vain täysi-ikäisille

Lontoolainen Tom vaihtoi liikenne­suunnittelukonsultin uran viiniagentuurin pyörittämiseen Helsingissä

Thirsty Bear on Tom Murray Willisin vuonna 2015 perustama viiniagentuuri, joka on erikoistunut uuden maailman pientuottajien tuotteisiin. Rakkaus toi 35-vuotiaan entisen lontoolaisen liikennessuunnittelukonsultin Suomeen, mutta sitä edelsi unohtumaton viinimatka Australiaan. Osa Thristy Bearin edustamista viineistä on Viinitien maahantuonnissa, osa Alkon maahantuontipalvelun.

Tom Murray Willis työskenteli liikennesuunnittelukonsulttina Lontoon sykkeessä. Matka Australiaan ja rakastuminen suomalaiseen naiseen muuttivat Tomin elämän ja nykyisin mies pyörittää Australian ja Uuden-Seelannin laatuviineihin keskittyvää Thirsty Bear Wine Agencya Helsingissä.

Kuka on Thirsty Bear? 

Monet luulevat minua janoiseksi karhuksi, mutta oikeasti janoisella karhulla tarkoitan Suomea!

Vietin nuoruuteni Englannin maaseudulla Kentissä ja perheeni koti on nykyään keskellä viinitarhoja. Lapsena perheeni asui muutamia vuosia Kaliforniassa, sillä isäni halusi vaihtaa vakuutusalan työt kullankaivamiseen Sierra Nevadan vuorilla. Vuodet Kaliforniassa olivat aikamoinen seikkailu ja minulla on ajasta aika pysyvä muisto – isäni kaivamasta kullasta valettu kultahammas. 

Tein Bristolin yliopistossa kaupunkisuunnittelun maisterintutkinnon, jonka jälkeen työskentelin viisi vuotta liikennesuunnittelukonsulttina Lontoossa. Tapasin suomalaisen tytön ja päätimme lähteä maailmanympärimatkalle, minkä jälkeen asetuimme Helsinkiin. 

Miten sinusta tuli viiniagentti?

Kiinnostus viiniä kohtaan heräsi, kun perin isoäidiltäni ihailtavan kokoelman makeita viinejä. Ennen Suomeen muuttoa matkustin Australiaan ja paikalliset ystäväni veivät minut tutustumaan paikallisiin viinitiloihin. En ollut eläessäni maistanut niin upeita viinejä ja viinialueiden kauneus vei jalat altani.

Muutettuani Suomeen jouduin pettymään australialaisten viinien tarjontaan kerta toisensa jälkeen. Suomen kielen taidon puutteen vuoksi en myöskään saanut töitä liikennesuunnittelun parista, joten aloin perehtyä Alkon toimintaan ja tajusin aika nopeasti, että voisin tehdä töitä viinien parissa!

Miksi juuri australialaiset viinit herättivät kiinnostuksesi?

Matkustin Australian halki vuonna 2014. Lähes kaikki asutus Australiassa on viinialueiden lähellä ja viinitiloilla vierailu on todella helppoa. Yarra Valleyn ja McLaren Valen jälkeen vierailin Margaret Riverissä Länsi-Australiassa, joka on kuin maanpäällinen taivas: kauniita rantoja, uskomattomia surffausaaltoja ja tajunnanräjäyttäviä viinejä!

Olen käynyt Australiassa yhteensä kuusi kertaa ja neljä reissuista on ollut nimenomaan viinimatkoja. Ensimmäisellä matkallani vuonna 2016 ajokilometrejä 20 viinialueen läpi kertyi yli 6000 ja kymmenen viikon aikana maistoin yli tuhat viiniä. Australian lisäksi olen käynyt viinimatkalla kaksi kertaa Uudessa-Seelannissa.

Mitä suomalaisten väärinkäsityksiä australialaisista viineistä haluaisit oikaista?

Ensinnäkin monet luulevat Australian tuottavan vain massatuotettuja hanaviinejä. Tosiasiassa maassa on yli 2000 viinintuottajaa ja yli 6000 viininviljelijää.

Toisekseen monet karttavat Australian Chardonnayta ylikypsän ja -tammitetun viinin pelossa, mutta nykyään viinit ovat aivan toista kuin 80-luvulla. Kannustankin kaikkia kokeilemaan Margaret Riverin upeita Chardonnay-viinejä – ja yllättymään!

Australia ei ole myöskään mikään nuori viinimaa, sillä viinintuotannon historiaa on yli 200 vuotta ja Barossasta löytyy osa maailman vanhimmista köynnöksistä, joista iso osa kasvaa alkuperäisillä Vitis vinifera -juurakoillaan.

Torbreck Old Vines

Torbreck
2021
22,98 €
Kehittyneen hienostunut rhonelaisblendi Barossan klassikkotuottajalta.

Xanadu Exmoor Sauvignon Blanc Semillon

Xanadu Exmoor
2020
12,98 €
Aromaattinen ja raikkaan hedelmäinen valkoviini Margaret Riveristä.

Xanadu Sauvignon Blanc Semillon 2020 – Margaret River 

”Vierailin Xanadulla ensimmäisellä Margaret Riverin matkalla vuonna 2016 ja tilan Sauvignon Blanc Semillon on edelleen yksi alueen lempiviineistäni. Kun viini tuli vihdoin Alkon valikoimaan vuonna 2020, tuntui kun ympyrä olisi sulkeutunut.”

Torbreck Old Vines GSM 2018 – Barossa Valley

”Ensimmäisellä vierailullani Adelaidessa ystäväni veivät minut paikalliseen pihvipaikkaan ja viini oli tietenkin Torbreckin Shirazia. Muistan nauttineeni viinistä, mutta pääsin vierailemaan Barossassa vasta pari vuotta myöhemmin.

Tähän viiniin käytettyjen vanhojen köynnösten ikä on mitä tahansa 40 ja yli sadan vuoden väliltä, mikä on aika uskomatonta alle 20 euroa maksavan viinin kohdalla. Tässä viinissä voi todella maistaa huippulaatuisten rypäleiden vaikutuksen”

Kirjoittajasta
Tom Murray Willis

Founder Tom Murray's Thirsty Bear is a Helsinki-based wine agency that focuses on the New World with a few special exceptions. We love independent, family owned vineyards and organically farmed grapes. Our goal is to bring more wine with character made by passionate winemakers to the people of Finland.

Näytä kaikki kirjoittajan artikkelit